2011 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Selimiye Camii, Mimar Sinan’ın kendi ifadesi ile ustalık eserim dediği çalışmasıdır. Osmanlı padişahlarından II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan ama büyük mimarın ölümü sebebi ile en son halini göremediği yapıtlarındandır. Eser 7 yıl gibi uzun bir süre içerisinde tamamlanmıştır. Cami 1575 yılından beridir tüm Müslümanların hizmetine açıktır.
Tarihi Selimiye Camii hangi ilimizdedir ?
Edirne’nin sembolü olan ve Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii Osmanlı İmparatorluğu’ndan günümüze ulaşan önemli eserlerdendir. Her yıl özellikle Ramazan aylarında dolup taşmaktadır. Daha önce örneğine hiç rastlanmamış bir teknik uygulanarak yapılan cami aynı zamanda dünyanın da en ihtişamlı yapıları arasında yer almaktadır.
Caminin üç şerefeli olan minarelerine üç farklı yoldan çıkılabilmektedir. Bu arada minare sayısı da 4′tür. Rivayete göre cami bir lale bahçesi üzerine yapılmıştır. İlk başlarda bahçesini satmak istemeyen sahibi içerisinde lale motifleri şartıyla eserin kendi arazisi üzerine yapımına izin vermiştir. Kör bir ustanın elinden çıkan bu ters laleyi yolunuz Selimiye Camii’ye düşerse görebilirsiniz.
Camii’nin içerisinde ise çini, mermer ve hat sanatının en ince örnekleri iç içe geçmiş durumda. Cami içerisindeki süslemeler ise apayrı bir güzellik. 6000′den fazla insanın aynı anda ibadet etmesini sağlayan yapının kubbesi de ihtişamı ile göz kamaştırıyor. Mimari ve mühendislik araştırmalarına konu olan kubbe, 43 metre yüksekliğe ve 32 metre çapa sahiptir.
2021 yılı içinde restorasyon sürecine girecek olan Selimiye Camii, akustik özellikleri de dahil olmak üzere içinde pek çok sır barındıran mimari özellikleri ve görkemiyle Türkiye’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken camiler arasında yer alıyor.
Selimiye Camii Osmanlı mimarisinin ve tarihinin en önemli yapıtlarından biridir. Gidilip görülmesi elzemdir. Bir mimarlık dehasının ürünüdür. Hadrianus’un şehri Edirne’nin Osmanlı’dan yükselen yıldızıdır.
Mimar Sinan’ın çıraklık eserim dediği cami Şehzade Camii, kalfalık eserim dediği cami ise Süleymaniye Camii’dir.
Mimar Sinan bu eserini 80 yaşında iken tamamlamıştır. İsmini dönemin padişahı II. Selim’den almaktadır. Fakat II. Selim’e caminin açılışını görmek nasip olmamıştır. Caminin 27 Kasım 1574 Cuma günü açılması planlanmış fakat II. Selim’in ölümünün ardından 14 Mart 1575′te ibadete açılabilmiştir.
Bir tepe üzerinde bulunan Selimiye Camii’de daha önceki hiçbir camide ya da antik çağ mabedinde görülmemiş bir teknik kullanılmıştır. Daha önceki kubbeli yapılarda, asıl kubbe kademeli yarım kubbelerin üzerinde yükselmesine rağmen, Selimiye Camii 43,25 metre yüksekliğinde, 31,25 metre çapında, tek bir lebi ile örtülmüştür.