Gazpacho çorbası nasıl yapılır ?
Gazpacho çorbası, İspanyol mutfağının en ünlü ve serinletici çorbalarından biridir. Soğuk İspanyol çorbası olarak da bilinir. Yaz aylarında taze sebzelerle hazırlanan bu lezzetli çorba, soğuk olarak servis edilir ve ferahlatıcı bir tat sunar. Gazpacho çorbası, hafif ve sağlıklı bir seçenektir ve aynı zamanda hızlı bir şekilde hazırlanabilir.
Hazırlık Aşaması
Gazpacho çorbasını hazırlamadan önce yapmanız gereken bazı hazırlık adımları vardır. İşte gazpacho çorbası için hazırlık aşaması:
Sebzeleri yıkayın: Domatesleri, salatalıkları, biberleri ve soğanı iyice yıkayın ve suyla durulayın. Bu adım, sebzelerin temiz ve taze olmasını sağlar.
Sebzeleri doğrayın: Temizlenmiş sebzeleri doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyabilir ve çekirdeklerini çıkarabilirsiniz. Salatalıkları soyup dilimleyin. Biberleri ve soğanı da doğrayın.
Ekmek dilimlerini hazırlayın: Gazpacho çorbasına kıvam vermek için ekmek dilimlerini kullanabilirsiniz. Ekmek dilimlerini küp şeklinde kesin veya ufalayın.
Malzemeler
Gazpacho çorbası için gerekli olan malzemeler şunlardır:
- 1 kg domates
- 2 salatalık
- 1 kırmızı biber
- 1 yeşil biber
- 1 soğan
- 2 diş sarımsak
- 4 dilim ekmek
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı sirke (elma veya üzüm sirkesi tercih edebilirsiniz)
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber (isteğe bağlı)
Tarifi
Adım 1: Sebzeleri blenderda çekin
Doğradığınız domatesleri, salatalıkları, biberleri, soğanı ve sarımsakları blendera ekleyin.
Blenderda malzemeleri pürüzsüz bir kıvam alana kadar çekin. Pürüzsüz bir kıvam elde etmek için birkaç dakika boyunca blenderı çalıştırabilirsiniz.
Adım 2: Ekmeği ekleyin
Blendera ekmeği, zeytinyağını ve sirkeyi ekleyin.
Karışımı tekrar blenderda çekerek tüm malzemelerin iyice karışmasını sağlayın.
Adım 3: Baharatları ekleyin
Karışıma tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak pul biber ekleyin.
Karışımı tekrar blenderda çekerek baharatları malzemelerle birleştirin.
Adım 4: Soğutun ve servis yapın
Hazırladığınız gazpacho çorbasını bir kapta 1-2 saat dinlendirin. Buzdolabında bekletmek çorbanın soğumasını sağlar.
Soğuttuğunuz gazpacho çorbasını soğuk olarak servis yapın. Üzerine taze doğranmış sebzeler veya nane yaprakları ekleyebilirsiniz.
Gazpacho çorbası, serinletici özelliği ve sağlıklı içeriğiyle yaz aylarında ideal bir seçenektir. Pratik tariflerle evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu lezzetli çorba, misafirlerinizi ve sevdiklerinizi serinletmek için harika bir seçenektir. Denemeniz için mutfağa girip bu nefis gazpacho çorbasını hazırlamaktan çekinmeyin!