Feromon nedir ?
Aynı türe ait bireyler arasındaki sosyal iletişimi tetikleyen kimyasal maddelere feromon denir. Yunanca kökenli bir sözcük olan feromon aslında hormon taşıyan anlamına gelmektedir. Canlılar bu tür kimyasal maddeleri vücut dışına salgılamaktadırlar.
Feromonlar hem tek hücreli prokaryot hem de çok hücreli ökaryot canlılarda bulunmaktadır. İlk defa 1956 yılında ipek böcekleri üzerinde yapılan çalışmalar esnasında tespit edilmiştir. İnsanlar başta olmak üzere çeşitli böcek türleri, kurbağalar, örümcekler, yılan ve timsah gibi sürüngenler vücutlarında bu kimyasal maddeyi barındırmaktadırlar.
Esasen bir hormon olan feromon sosyal ilişkilerin yoğun olduğu canlı topluluklarında iletişimi sağlamak ve hiyerarşiyi korumak adına salgılanır. Genellikle koku formunda olan bu maddeler bireyin kendi türünün diğer bireylerini, karşı cinsini, düşmanlarını ve anne ile babasını tespit etmesini sağlar. İnsanlarda algılanması yukarıda bahsi geçen hayvan türlerine göre çok daha zordur. Çünkü burnumuzda yer alan vomeronazal organ yani feromonları algılayan organ evrimsel süreç içinde giderek önemli ölçüde körelmiştir.