İnebahtı Deniz Savaşı, 7 Ekim 1571 tarihinde Korin Kıstağı yakınlarında bulunan İnebahtı’da Osmanlı donanması ile Haçlı orduları arasında yapılan savaştır. Lepanto Muharebesi olarak da bilinir. Preveze Deniz Savaşı’nda Kutsal İttifak arasında yer alan Vedenik Cumhuriyeti, İspanya Krallığı, Malta Şövalyeleri, Papalık, Ceneviz Cumhuriyeti İnebahtı’da da Osmanlı ordusunun karşısına çıkmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’dan sonra tahta geçen oğlu II. Selim döneminde yaşanan gelişmelerdendir. Bu savaşta Osmanlı ordusu tam anlamı ile hezimete uğramıştır. Osmanlı denizcilik tarihinin o döneme kadar ki en ağır yenilgisidir İnebahtı. Osmanlı tarih kaynaklarında bu muharebeden sıngın olarak bahsedilmektedir.
İnebahtı Deniz Savaşı’nın en önemli sebebi Kıbrıs’ın halkının çoğu Müslüman olan Osmanlı Devleti’nin eline geçmesidir. Önemli deniz ticaret yolları üzerinde bulunan Kıbrıs’ın Osmanlıların eline geçmesi Avrupalı ülkelerde tepkilere yol açmıştır. İspanya, Venedik ve Ceneviz tepkilerin odağı olan ülkelerdir. Kıbrıs’ı Osmanlıların elinden almak isteyen Haçlılar Papa. V. Pius’un önderliğinde tekrar bir araya geldiler. Papa’ya ilk destek Venedik Dukalığı ve İspanya Krallığı’ndan geldi.
Osmanlı donanması Uluç Ali Paşa, Cafer Paşa, Barbaroszade Hasan Paşa, Barbaroszade Mehmed Paşa ve Salihpaşazade Mehmed Bey gibi Osmanlı denizcileri tarafından komuta edilmekteydi. Haçlı donanmasında ise Juan de Austria, Sebastiano Venier, Marcantonio Colonna, Agostino Barbarigo, Giovanni Andrea Doria ve Alvaro De Bazan gibi önemli denizciler yer bulunmaktaydı. Osmanlı ordusunda yaklaşık 29000 levent ve 206 adet kürekli-yelkenli bulunmaktaydı. Haçlı donanması ise yaklaşık 32000 asker, 200 kadırga, 50 galyot ve 20 adet kırlangıç tipi savaş gemisinden oluşmaktaydı. Osmanlı donanması yaklaşık 10000, Haçlılar ise yaklaşık 20000 askerini bu muharebe sırasında kaybetmişlerdir. Osmanlı donanmasından 17 kadırga, Haçlı ordusundan ise 142 kadırga tipi gemi savaş sırasında batmıştır. Osmanlı donanması 48 adet gemisini de düşman kuvvetlerine kaptırmıştır.
İnebahtı Deniz Savaşı’na Don Kişot’un yazarı Miguel De Cervantes de katılmıştır. Hatta Cervantes bu savaş sırasında bir kolunu kaybetmiş ve göğsünden aldığı darbe ile ağır bir şekilde yaralanmıştır.
Osmanlı donanmasının bu savaşı kaybetmesinin en önemli sebebi olarak da donanmada bulunan bir çok komutanın deniz savaşları için yeterli ehliyet ve tecrübeye sahip olmamaları gösterilmektedir. Donanmada kara savaşlarında başarılar elde etmiş çok sayıda komutanın bulunması bu görüşü doğrular niteliktedir.
İnebahtı Deniz Savaşı Türk tarihi açısından neden önemlidir ?
İnebahtı Deniz Savaşı, XV. yüzyıldan beri Hristiyan Avrupa’da var olan Türk ordularının yenilmezliği fikrini de kökünden yıkmıştır. Osmanlı donanması da denizcilik alanındaki eksikliklerini kabul etmek zorunda kalmıştır.
Hem AYT hem de KPSS sınavlarında tarih sorusu olarak öğrencilerin karşısına gelmesi muhtemel sorulardandır.