Diyabaz nedir ?
Diyabaz, yeşil ve koyu yeşil renkleri olan, yarı derinlikteki volkanik kayaçlardan oluşan bir taş türüdür. Yapısal bileşimi gabro ve bazalta yakınken, doku bakımından bu ikisinin arasında yer alır. Diyabaz, cam içeriği barındırır ve kaba tanelidir. Eğer tane boyutunda büyüme olursa, diyabaz gabroya dönüşebilir¹.
Diyabazın en önemli özellikleri arasında yüksek sertliği, soğuklarda bozulmaması ve su emişinin az olması bulunur. Bu özellikleri sayesinde, iç ve dış mekan uygulamalarında kullanılır. Özellikle -45 derece soğukta ve yüksek sıcaklıklarda yapılan deneyler, diyabazın yapısal bozulma göstermediğini rapor etmiştir¹.
Kimyasal bileşiminde %45 ile 52 arasında değişen silis oranı barındırır ve kuvars ile K-feldspatları içermez. Diyabazlar, çoğunlukla feldspat ve ojit birleşimiyle oluşur ve oluşturan kristaller genellikle gözle görülebilir. Ayrıca, diyabazların temel karakterlerini ofitik dokular oluşturur.
Diyabaz, genellikle dış mekan uygulamalarında kullanılır. Bahçe, meydan, park, yürüyüş yolları, bulvar, alt ve üst geçit, yüzme havuzu zemini, köprü kaplamaları ve yan yüzey döşeme gibi alanlarda tercih edilir. Dekoratif amaçlarla da kullanılan diyabazdan, insan figürleri, heykeller ve hayvan figürleri yapılabilmektedir. Peyzaj düzenlemelerinde ve endüstri alanında da kullanımı yaygındır. Beton üretimi, seramik sanayisi, karayolları yapı kaplaması, kum ve izolasyon sanayisi gibi alanlarda ham madde olarak kullanılır.