2005 yılı yapımı Babam ve Oğlum filminin yönetmeni Çağan Irmak’tır. Çağan Irmak aynı zaman da filmin senaryosunu da yazan isimdir. Filmin oyuncu kadrosunda Fikret Kuşkan, Hümeyra, Çetin Tekindor, Yetkin Dikinciler, Ege Tanman, Binnur Kaya, Erdal Tosun, Halit Ergenç, Tuba Büyüküstün gibi önemli isimler rol almıştır.
Babam ve Oğlum filminin konusu
Filmin arka planında 12 Eylül Darbesi ve sonrasında yaşananlar ile darbenin toplum üzerindeki etkisi verilmektedir.
Filmde Ege’de bir kasabada ailesinin yanında çiftlik işleri ile uğraşan Sadık’ın gazeteci olmak üzere ailesinin yanından ayrılışı (babasının ısrarla gitmesini istememesine rağmen) ve yıllar sonra hastalığı sebebi ile küçük oğlu ile birlikte kasabasına geri dönüşü anlatılmaktadır. Hem baba ile torun, hem iki baba, hem de dede ile torun arasındaki sevgi çok güzel bir şekilde işlenmiştir. Hüzünlü bir sona sahip olan film yayınlandığı dönemde izlenme rekorları kırarak o zamana kadar çekilmiş sinema filmleri arasında en çok izlenen Türk sinema filmi unvanını elde etmiştir. Film yaklaşık 4 milyon izleyici tarafından izlenmiştir. Film Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) tarafından en iyi sinema filmi ödülüne layık görülmüştür. Oyunculardan Çetin Tekindor en iyi erkek, Hümeyra ise en iyi kadın oyuncu ödülünü almışlardır.
Filmin müzikleri ise Yunan sanatçı Evanthia Reboutsika tarafından hazırlanmıştır.
Sonunda hüngür hüngür ağlamıştım. Ve Titanik ile birlikte ağladığım iki sinema filminden biri. Bu arada tabi ki Kore dizilerini listeye dahil etmiyorum. Bence son dönem Türk sinemasının baş yapıtlarındandır Babam ve Oğlum. Çok içli ve bir o kadar da anlamlı bir hikayesi var. Kesinlikle izlenilmesi gereken filmlerden. Çetin Tekindor, Fikret Kuşkan, Yetkin Dikinciler gibi isimlerin oyunculukları olağanüstü. Küçük çocuğu da Leyla ile Mecnun dizisinden gözlüklü çocuk olarak tanıdığımız Ege Tanman oynuyor.
Ağlaya ağlaya izlediğim en son Çağan Irmak filmi. Bir de Titanic filminde böyle duygulanıp ağladığımı hatırlıyorum. Duygulandıran filmler listemin tepesinde bulunan film olarak değerlendirebilirim. Oyunculuklar bir harikaydı. Fikret Kuşkan ve Çetin Tekindor sinema hayatlarında zirveyi bu film ile yaşamışlardır muhtemelen.
Son dönem Türk sineması açısından bakıldığında izlenmeye en değer filmlerden biri olduğunu söyleyebilirim.