Şair Evlenmesi, Osmanlı toprakları üzerinden yetişen en önemli şair, yazar, gazeteci ve fikir adamları arasında yer alan İbrahim Şinasi tarafından 1860 yılında kaleme alınmış ve aynı yıl Tercüman-ı Ahval gazetesinde bölümler halinde tefrika edilmiştir. Osmanlıca bir dil ile yazılmıştır. Töre komedisi türünün edebiyatımızdaki ilk örneği olarak kabul edilen eser tek perdelik bir tiyatro oyunu olarak hazırlanmıştır.
Şair Evlenmesi isimli eserin Türk Edebiyatı açısından önemi nedir ?
Edebiyat dünyamız açısından ise Batılı tarzda yazılmış ilk tiyatro oyunu ve noktalama işaretlerinin kullanıldığı ilk Türkçe eser olması açısından önemlidir. Eserde noktalama işareti olan parantez, kısa çizgi ve nokta kullanılmıştır.
Piyeste görücü usulü evlilik anlayışı eleştirel bir yaklaşımla ele alınmış, toplumumuz üzerindeki olumsuz etkileri de okuyucuya ve izleyiciye verilmek istenmiştir.
Eserde doğal bir konuşma dili tercih edilmiştir. Okuyucunun sıkılmamasına özen gösterilmiştir. Karışık bir anlatımdan özellikle uzak durulmuştur.
Eserin yazımı sırasında Fransız edebiyatının ve tiyatrosunun en önemli yazarları arasında gösterilen Moliere’den de önemli ölçüde etkilenmeler mevcuttur. Eserin mizah anlayışı Moliere’in Cimri başta olmak üzere çeşitli oyunlarındaki mizahi anlayışı ile benzerdir.
Eserin kitap olarak basımı ile yazarın ölümünden sonra 1873 yılında gerçekleşmiştir. II. Meşrutiyet’in hemen sonrasında Selanik başta olmak üzere çeşitli Balkan şehirlerinde sahnelenmiştir.
Türk tiyatrosunun Tanzimat dönemi sonrasına ait bir eser olan Şair Evlenmesi, İbrahim Şinasi tarafından yazılmıştır. Bu eserin edebiyatımız açısından en önemli özelliği ise Türk Edebiyatı’nda noktalama işaretlerinin kullanıldığı ilk eser oluşudur.
Okuma imkanı bulamadım. Tiyatro oyunu okumak da oldukça zor benim için. Az çok konusunu, neyin eleştirilmekte olduğunu biliyorum. Görücü usulü evlilik konusu ele alınıyor.
Şaire Evlenmesi isimli tiyatro oyunu hem ele aldığı konu, hem de noktalama işaretlerine yer vermesi sebebi ile döneminin aynı tür eserlerinden farklılık göstermektedir.
Tanzimat dönemi içerisinde kaleme alınan eserler arasında yer almaktadır. Yazar eserinin gazetede tefrika edilişi görse de basılı bir eser halini görmeye ömrü yetmemiştir.