Mühendislik öğrencilerinin Isı Transferi ve Akışkanlar Mekaniği derslerinden aşina olduğu Prandtl sayısı boyutsuz ve birimsiz bir sayı olup hız tabakası ile ısıl tabaka arkasındaki ilişkiyi tanımlamada kullanılan bir parametredir.
Prandtl sayısı kinematik viskozite değerinin ısıl yayınım katsayısı değerine bölünmesi ile elde edilir. Bu iki terimin birimleri aynı olduğu için çıkan sonuç herhangi bir birimde ifade edilemeyecektir. Matematiksel hesaplamalarda Pr olarak gösterilmektedir.
Alman fizikçi Ludwig Prandtl bu terimin isim babasıdır.
Diğer boyutsuz sayıların aksine akışkanın türü ve fiziksel hali bu sayı üzerinde etkili olmaktadır.
Isıl iletkenlik değeri fazla olan akışkanların Pr değeri küçük, ısıl taşınım değeri yüksek olan akışkanların Pr değeri ise yüksektir. Motor yağının Pr değeri oldukça yüksektir. Su ve R12 akışkanı da nispeten yüksek Pr değerlerine sahiptir. Cıva metali, soygazlar ve havanın Pr değeri ise düşüktür. Eriyik metallerin Pr değeri de oldukça düşkündür.
Prandtl sayısının kütle transferi hesaplamalarında kullanılan karşılığı ise Schmidt sayısıdır.
Prandtl sayısı boyutsuz bir sayı olup momentum yayınımının termal yayınıma oranını ifade etmek için kullanılır.
Momentum difuzyonu / Isıl difüzyon oranı bize bu sayının matematiksel değerini verecektir. Akışkanın viskozitesi ve ısıl iletkenliği arasındaki ilişki hakkında fikir verir. Cıva gibi yüksek iketkenlik değerine sahip metal eriyik akışkanlar için Pr sayısı küçük değerlere sahiptir. Bunun tam aksine hava ve asal gaz gibi ısıl iletimin az olduğu akışkanlar için ise Pr değeri genellikle yüksek değerler almaktadır. Akışkanın viskozite değeri arttıkça Prandtl sayısı da artmaktadır. Bu da ısıl iletim üzerinde olumsuz bir etki yapmaktadır.
Reynolds sayısı, Biot sayısı ve Nusselt sayısı ile birlikte en çok kullanılan boyutsuz sayılardandır.