Ahmet Yesevi Üniversitesi hangi ülkededir ?
Uluslararası, özerk bir statüye sahip olan Ahmet Yesevi Üniversitesi 6 Haziran 1991 tarihinde öğretim hayatına başlayan bir Türk-Kazak üniversitesidir. Sovyetler Birliği’nin parçalanmasından sonra Türkistan Devlet Üniversitesi adı ile Kazakistan’da kurulmuştur. Kuruluşuna Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev önayak olmuştur.
Üniversitede hem örgün hem de uzaktan eğitim verilmektedir. Bünyesinde Mühendislik Fakültesi, Fen Bilimleri Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Filoloji Fakültesi, Tıp Fakültesi, Spor ve Sanat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi fakülteleri lisans düzeyinde öğretim vermektedir. Üniversite Yüksek Lisans yapma imkanı da tanımaktadır.
Rektörlük Kazakistan’da, Mütevelli Heyet Başkanlığı ise Ankara’da bulunmaktadır.

Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye ile Kazakistan arasında imzalanan “Eğitim, Bilim, Kültür ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması” ile iki ülkenin ortak üniversitesi ilan edilmiştir. Kuruluş amacı Orta Asya’nın tarihi ilim ve kültür merkezi olan Türkistan şehrini kalkındırmaktır.
Türk öğrencileri uzaktan eğitim almaktadır. Sınavlara Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde girilmektedir. Sınavlar çoğunlukla çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır.
Ahmet Yesevi Üniversitesi çeşitli bilgi yarışmalarında genel kültür sorusu olarak yarışmacıların karşısına gelebilir.
Türk dünyası açısından bakıldığı zaman bu coğrafyanın önemli yüksek öğretim kurumlarından biridir.