Ülkemizde 8 yıllık zorunluk ve kesintisiz eğitime ne zaman geçilmiştir ?
Ülkemizde çok uzun bir süre 5 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere 8 yıllık ama süreksiz bir ilk ve orta öğretim uygulanmıştır. Hatırlanacağı üzere bu süreçte zorunlu eğitim Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen 29 Mart 1931 tarih ve 1778 sayılı kanun hükümlerine bağlı olarak 5 yıldı. İlkokulu bitiren bir çocuk kendisi istemezse ya da ailesi uygun görmezse, ya da başka bir sebeple ortaokul öğretimine devam etmeyebiliyordu.
1997 yılında alınan bir kararla 1997-1998 öğretim yılından itibaren geçerli olmak üzere 8 yıllık zorunlu ve kesintisiz bir öğretim modeline geçilmiştir. 8 yıllık kesintisiz, zorunlu eğitim 4306 sayılı kanun ile de yasalaşmıştır.
Günümüzde 4+4 şeklinde bir öğretim modeli uygulanmaktadır. Eskiden ilkokul ve ortaokul olarak bilinen öğretim kurumları ilköğretim adı altında birleştirilmiştir.

Bize değil ama bizim çocuklarımıza nasip olan öğretim modeli. Özünde hemen hemen aynı şey. Müfredat biraz daha basit hale getirildi. Proje bazlı çalışmalar getirildi. Artıları olan bir sistem. Çocuklarımız daha uzun süre öğretim hayatının içinde tutuluyor bu şekilde. Gelecek sene tam 25 sene olacak 8 yıllık zorunlu ve kesintisiz eğitime geçeli.