XV. yüzyıl Tekke Edebiyatı’nın önemli eserleri arasında yer alan Kitab-ı Miglate, Kaygusuz Abdal tarafından yazılmıştır. Kitab-ı Miglate tabiri hedefini bulan ok anlamına gelmektedir. Didaktik (öğretici) bir eser olup kişinin nefsi ile olan mücadelesini konu almaktadır. Eser bir dizi hikayenin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş olup manzum risale şeklindedir. Bektaşilik gölgesinde yazılan hikayeler geçmiş ve gelecek zamanı içine alan rüyalardan oluşmuştur. Bu rüyaları gören de esasen bir Bektaşi dervişidir. Müellifinin Budalaname isimli eseri ile birlikte en bilinen yapıtlarındandır. Eserin bilinen bir diğer ismi ise Mugalatname. Dervişin söylediği şiirsel kısımlar lirizm içermektedir. Bir coşkunluk hali hakimdir. Eser günümüz bilgi-kurgu romanlarına benzer özellikler göstermektedir.
Hem okuması hem de anlaşılması güç bir eser. Türkçe sadeleştirmesi olmazsa okuması oldukça güç. Hem Osmanlıca’ya hem de kitapta kullanılan dini terimlere hakim olmanız şart.
Bırak okumayı, bulması bile zor olan kitap. Üniversite kütüphanelerine baktım bulamadım. Sarayname, Budalaname ve Dilgüşa var ama maalesef bu kitap yok. Yoksa oldukça merak ediyorum eserin içeriğini.