Yüzyıllık Yalnızlık isimli romanın yazarı kimdir ?
Birçok dile çevrilen ve XX. yüzyılda yazılmış en iyi beş romandan biri olarak kabul edilen Yüzyıllık Yalnızlık isimli roman dünyaca ünlü Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez tarafından yazılmıştır.
Marquez denildiği zaman akla ilk gelen de hiç kuşkusuz Büyülü Gerçekçilik olmakta. Benimde sevdiğim bir akım olan fantastik gerçekçiliğin en önemli isimlerinden zira kendisi.
Yazar, Cien Años De Soledad ismini verdiği romanına Meksika’da kaleme almaya başladığında sene 1967′dir. Daha sonraları One Hundred Years Of Solitude olarak İngilizce’ye çevrilmiş ve bu dilde de yayımlanmıştır.
Roman bizzat yazarın gözlemlediği, çocuk yıllarına ait olaylardan esinlenilerek yazılmıştır. Romanda geçen Macondo ise esasında yazarın çocukluk yıllarının geçtiği yer olan Aracataca isimli kasabadır.
Romanın ilk defa basımı ise yedi yıllık bir serüvenin sonunda 1974 yılında gerçekleşmiştir.
Jose Arcadio Buendia, Albay Aureliano Buendia, Ursula, Rebeca, Güzel Remedios, romanda ismi geçen belli başlı kişiler. İsimler biraz karışık gelecek roman ilerledikçe. Çünkü hemen hemen her ismin bir ikincisi mevcut.
Zaten okuyucunun kafasını karıştıran da çoğu zaman olaylardan ziyade roman kahramanlarının kendisi.
Romanda geleneksel ve mitolojik unsurlar ile inançlardan da istifade edilmiştir.
Hayatım boyunca okuduğum en iyi roman. Bundan sonra belki de böylesi güzel bir anlatıyı bir daha hiç bir yerde bulamayacağım. Gerçek ile kurgu o kadar güzel harmanlanmış ki. Büyülü Gerçeklik etkisi altında yazılan bütün romanlar benim ilgimi çekiyor. Ruhlar Evi de, Usta İle Margarita da hepsi bir şekilde beni etkilemiş edebi ürünler.
Edebiyat otoriteleri tarafından kendisi için “Bir Güney Amerikalı yazar tarafından yazılan en güzel kitap” ifadesi kullanılan baş yapıt. Gabriel Garcia Marquez’in Magnum Opus’u.
Sürükleyiciliğin zirveye çıkmış hali. Kesinlikle herkese okumasını tavsiye ediyorum.
Yüzyıllık Yalnızlık isimli roman KPSS sınavında genel kültür sorusu olarak memur adaylarının karşısına gelebilir.