Arnavutluk’un başkenti neresidir ?
Arnavutluk’un başkenti ve en büyük şehri, yaklaşık 850000 nüfusa sahip olan Tiran şehridir. Osmanlılar zamanında Terane olarak bilinmekteydi.
Yunanca kökenli bir sözcük olan tiran, mutlak güç sahibi yöneticiler için kullanılan bir tabirdi.
Ülkenin siyasi, kültürel ve ekonomik merkezidir. Yönetim merkezi olması sebebi ile kamu kurumları bakımından zengindir. Şehir hem devlet üniversitelerine hem de özel üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır.
Köklü bir tarihe sahip olan şehir Osmanlı Devleti döneminde, 1614 yılında kurulmuştur. Tarihi kaynaklarda şehrin kurucusu olarak İşkodra Valisi olarak görev yapan Süleyman Paşa gösterilmektedir. İlk zamanlarda küçük bir köy olsa da XVIII. yüzyılda Balkanların önemli ticaret merkezlerinden biri halini almıştır.
1919 yılında Arnavutluk’un bağımsızlığını ilan etmesi ile ülkenin başkenti olmuştur.
Şehre adını veren Tiran Nehri şehrin merkezinden geçmekte olup ülkenin bir diğer önemli nehri Lane Nehri ile kesişmektedir. Doğal göle sahip olmayan şehirde dört tane suni göl vardır: Paskuqani Gölü, Farka Gölü, Tufina Gölü ve Tiran Yapay Gölü.
Yazları sıcak ve orta derecede kuru, kışları ise serin ve yağışlıdır. Köppen iklim sınıflandırmasına göre nemli ve subtropikal bir iklime sahiptir.
Tiran şehri idari olarak 24 idari bölüme ayrılmıştır. Bu bölümlerin her birinin başında bir başkan ve aynı zamanda başkanların başkanlığında toplanan bir meclis bulunmaktadır.
Arnavutluk’un başkenti olan Tiran şehri 1920′lerden itibaren hızlı bir büyüme sürecine girmiştir. Tarım ürünleri ve makineleri başta olmak üzere tekstil, ilaç, metal ürünleri gibi birçok sanayi kolunun merkezi konumuna gelmiştir.
Tiran hem Arnavutluk’un başkenti hem de en büyük ve gelişmiş şehridir. Dalmaçya Denizi’ne kıyısı olmamasına rağmen, ülkenin sahil kesimine ulaşmak için en uygun geçiş noktasıdır.
Çeşitli yarışmalarda coğrafya sorusu olarak yarışmacı adayların karşısına çıkabilir.