Hamsin Yortusu (Pentikost) nedir ?
Pentikost, Pentekost gibi isimlerle de bilinen Hamsin Yortusu, her yıl genellikle Mayıs ya da Haziran ayları içerisinde kutlanılan bir Hristiyan bayramıdır. Paskalya’dan sonraki 50. günde kutlanılır. Hz. İsa’nın göğe yükselmesinden tam 50 gün sonra havarilerin üzerine indiği inancına dayalı olarak bir bayram niteliğinde kullanılmaktadır. Hristiyanların dinleri ile ilgili vecibelerinin bugün başladığına inanılmaktadır. İlk yıllarında Paskalya sonrası bir süreç olarak 50 gün boyunca kutlanmıştır. Bu sürecin başı ve sonunda vaftizler gerçekleştirilmiştir. İskandinav ülkelerinde önemli bir yere sahiptir.
Anglikan Kilisesi’nin hüküm sürdüğü İngiltere’de ise Beyaz Pazar (White Sunday) adı altında kutlanılmaktadır. İlk defa ne zaman ve kimler tarafından kutlanılmaya başlandığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Hamsin Yortusu ile ilgili ilk bilgiler ise Hristiyan dünyasının ilk yazılı kaynakları arasında yer alan Epistula Apostolorum isimli eserde geçmektedir.
Bazı ilahiyatçılar ve tarihçiler tarafından gül bayramı olarak da bilinen Yahudilerin hasat bayramı Şavuot ile de ilişkilendirilmektedir.
Bu kutsal günü anlatan bir tablo Ortodoks kiliselerinde yer almaktadır. Tabloda Hz. Meryem ve on bir havari sofra başında kutsal ruhu sembolize eden beyaz bir güvercinle birlikte resmedilmiştir.
Almanya, Avusturya ve İsviçre gibi ülkelerde Pfingstmontag adı altında kutlanır ve o gün resmi tatildir. Hollanda, Belçika’da da aynı şekilde o gün hiçbir iş yeri çalışmaz.