Türk Edebiyatı’nda “kirpi” lakabı ile tanınan yazarımız kimdir ?
Türk Edebiyat dünyasında “kirpi” lakabı ile tanınan yazar Refik Halit Karay’dır. Refik Halit Karay Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biridir. Kendisini daha çok roman türünde kaleme aldığı eserleri ile tanısak da hikaye, anı, günlük, tiyatro oyunu türünde de eserler vermiştir.
Memleket Hikayeleri ve Gurbet Hikayeleri isimli eserleri hikaye türünde aldığı belli başlı eserleridir.
Romanlarından bir kısmı dizi ve sinema filmi olarak da yayınlanmıştır. Roman türünde kaleme aldığı belli başlı eserlere örnek olarak da Bugünün Saraylısı, Çete, Nilgün, Kadınlar Tekkesi, Sürgün, Yezidin Kızı, Dört Yapraklı Yonca, Dişi Örümcek örnek olarak verilebilir.
Fecriati topluluğu içerisinde yer aldığı dönemde Kalem dergisi için Kirpi takma adı ile mizahi yazılar kaleme almıştır. Hatta mizahi öğelerle süslü Kirpinin Dedikleri isimli bir kitabı bulunmaktadır.
Refik Halit Karay ismini duyduğum zaman aklıma ilk gelen eseri Çete oluyor. Kurtuluş Savaşı yıllarını anlatan okuduğum en güzel romanlardan biri. Bugünün Saraylısı isimli romanını okumasam da dizisini izleyip çok beğenenlerdenim.
Kirpi takma adı ile yazıları kaleme aldığını ise 2022 KPSS Güncel Bilgiler sorusu olarak sorulduğunda öğrendim. İstanbul’un Bir Yüzü, Bu Bizim Hayatımız, Nilgün, Karlı Dağdaki Ateş okuma fırsatına nail olduğum yapıtları.
Ben AYT Edebiyat sorusu olarak beklerken KPSS sorusu olarak memur adaylarına soruldu. Gelecek senelerde lise öğrencilerine de sorulmasını beklediğim yazarlardan Refik Halit Karay. Muhtemelen de ya yine Memleket Hikayeleri sorulu ya da Çete veya Bugünün Saraylısı isimli romanları.