Memleket Hikayeleri isimli kitabın yazarı kimdir ?
Memleket Hikayeleri, Türk Edebiyatı’nın roman türünde eserler kaleme almış önemli dimağlarından olan Refik Halit Karay tarafından kaleme alınan hikaye kitabıdır.
Yazar Bursa, Sinop, Çorum, Ankara ve Bilecik gibi şehirlerde geçen sürgün yılları yaşantısını bu kitabında usta bir gözlem gücü ile kaleme almıştır. Hikayelere konu olan olaylar I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı arasındaki süreçte yaşanmıştır. Hikayelerde olaylar ön plana çıkmaktadır. Yazar Maupassant tarzı hikaye anlayışı olarak da bilinen olay hikayeciliğinin edebiyatımızdaki önemli isimlerindendir.
Hikayelerin birçoğunda öne çıkan karakter bir köy ya da kasabada görev alan bürokrat olarak nitelendirebileceğimiz kişiliklerdir. Çoğu zaman bu kişilerin nasıl düzene yenik düşerek ahlaki bir yozlaşmanın içerisine girdiği eleştirel bir dille anlatılır. Kimi hikayelerde belirgin bir ironi söz konusudur. Yazar mizahi yönünü kullanmaktan kaçınmaz.
Şeftali Bahçeleri, Boz Eşek, Yatır, Yatık Emine, Koca Öküz, Sarı Bal, Şaka, Küs Ömer, Komşu Namusu, Yılda Bir, Vehbi Efendi’nin Kuşkusu, Cer Hocası, Kuvvete Karşı, Hakk-ı Sükut, Bir Taarruz, Garip Bir Hikaye, Garez, Ayşe’nin Yazgısı olmak üzere 18 tane hikayenin yer aldığı Refik Halit Karay kitabı. Yazarın belki de en çok tanınan eseri.
1919 yılında ilk defa yayımlansa da olay örgüsü 1913-1919 yılları arasına denk gelmekte. Anadolu’nun çeşitli köy ve kasabaları hikayelerin merkezinde yer almakta.
Memleket Hikayeleri, AYT sınavında [edebiyat sorusu](Memleket Hikayeleri isimli kitabın yazarı kimdir ?) olarak öğrencilerin karşısına çıkabilir.