Issık Göl hangi ülkededir ?
Güney Amerika kıtasında bulunan Titicaca Gölü’nden sonra dünyanın en büyük ikinci dağ gölü olan Issık Göl Kırgızistan ile Kazakistan arasında bulunmaktadır. Kazakistan sınırına yakın olan göl Kırgızistan’ın kuzeydoğusunda yer almaktadır. Deniz seviyesinden yaklaşık 1600 metre daha yüksekte bulunmakla birlikte tektonik bir çukur içinde yer almaktadır.
Kırgızistan’ın incisi olarak da bilinen gölün en önemli özelliği çok yüksekte ve soğuk iklim koşullarında olmasına ve hatta zaman zaman buzullarla kaplı bir coğrafyada yer almasına rağmen suyunun asla donmamasıdır. Göl doğu-batı doğrultusunda uzanmakta olup 182 kilometrelik bir uzunluğa sahiptir. Kuzey-güney istikametindeki genişliği ise 60 kilometredir. Toplam yüzey alanı 6236 kilometrekare olan gölü kıyı şeridi uzunluğu 988 kilometredir. Gölün en derin yeri 668 metre olmakla birlikte ortalama derinliği 278 metredir.
Göl kar suları başta olmak üzere sıcak ve soğuk su kaynaklarından göle akan tatlı sularla, dereler ve çaylarla beslenmektedir. Toplam 118 tane ırmak, dere, çay göle suyunu boşaltmaktadır. Göle ulaşan sular tatlı su menşeli olsa da gölün suyu hafif tuzludur. Bölge tarihi hakkında bilgi veren kaynaklarda gölden Türk Gölü olarak bahsedilmektedir. Kaşgarlı Mahmud tarafından kaleme alınan Divan-ı Lügat-it Türk isimli eserde gölden bugünkü ismi ile bahsedilmektedir.
Karahanlılar zamanında daha çok bir dinlenme alanı olarak değerlendirilirken, Sovyetler Birliği döneminde tam teşekküllü bir turizm merkezi haline getirilmiştir. Bu dönemde göl etrafına inşa edilen tatil evlerinin sayısı önemli ölçüde artmıştır.
Kırgızistan’ın en önemli ve geleceği en parlak turizm bölgesi olarak nitelendirilen Issık Göl aynı zamanda önemli bir doğal koruma alanıdır. Dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov birçok eserinde gölün bu doğal güzelliğinden, ihtişamından övgüyle bahsetmiştir.
Yüzyıl öncesine kadar kutsal olarak kabul edilmesi sebebiyle kimsenin girmediği göl günümüzde önemli bir turistik değer olarak görülmektedir. Kırgızlar, Kazaklar, Ruslar, Sibirler gibi Orta Asya halkları tarafından da turistik amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Göl balık ekolojisi bakımından da zengin bir alandır. Çepak, marinka, şir ve yalın Osman gölde yetişen önemli balık türleridir. Gölde hem hayvansal hem de bitkisel planktonlar da yaşamaktadır. Gölün bir kısmı sazlık alanlardan oluşmaktadır. Phragmites australis, Myriophyllum spicatum, Cyclotella caspia, Peridinium cinctum, rctodiaptomus salinus, Diaphanosoma brachyurum, Cyclops vicinus gibi canlı türlerine ev sahipliği yapmaktadır.
Tarihi Balasagun kenti Issık Göl ile Kırgızistan’ın başkenti Bişkek arasında bulunmaktadır. Ayrıca göl etrafında bulunan Grigorievka, Ananyevo ve Semenovka isimli yaylalar ülke coğrafyasının önemli bir parçası olup önemli doğal cazibe merkezleri arasında yer almaktadır. Yaylalar çoğu kişi tarafından dağ yürüyüşü ve kamp için kullanılmaktadır.