Ramsar Sözleşmesi nedir ? Ne zaman kabul edilmiştir ?
Uluslararası bir sözleşme olan Ramsar Sözleşmesi 2 Şubat 1971 tarihinde İran’ın Ramsar şehrinde imzalanan sözleşmedir. Sözleşmenin imzalanma amacı sulak alanların korunması ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasıdır. Bu bağlamda ilk etapta önemli sulak alanlar tespit edilmiş ve liste altına alınmıştır. Sözleşmenin imzalandığı tarih olan 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü olarak kutlanmaktadır.
Ülkemizde 59 tanesi ulusal öneme haiz sulak alan ve 13 tanesi mahalli öneme haiz sulak alan olmak üzere 72 adet sulak alan bölgesi sözleşme kapsamında tescil edilmiştir. Burdur Gölü, Seyfe Gölü, Manyas Gölü, Sultan Sazlığı, Ulubat Gölü, Gediz Irmağı deltası, Kızılrmak deltası, Yumurtalık Lagünü, Uluabat Gölü, Meke Gölü, Nemrut Kalderası, Kızören Obruğu Ramsar, listesinde bulunan alanlardır. Ukrayna’da bulunan Sasık Gölü de listede yer alan önemli sulak alanlardandır.
Sözleşmeye Türkiye 30 Aralık 1993 tarihinde taraf olmuş, Sözleşme 94/5434 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla 17.05.1994 tarihi ve 21937 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ramsar Sözleşmesi’ne taraf olmakla, ülkemizde sulak alanların korunması uluslararası bir boyut kazanmıştır.
