Garam Masala nedir ? Hangi ülke mutfağına özgüdür ?
Garam Masala yemeklerde tatlandırıcı ve lezzet verici olarak kullanılan Hindistan mutfağına özgü bir tür baharat çeşidine verilen addır. Tek bir baharat türü olmayıp bir dizi baharatın bir arada kullanılması ile oluşan karışımı ifade eder. Bu baharatların belli başlıları şunlardır: karanfil, zerdeçal, kakule, defne, tarçın, çörek otu, karabiber, hardal tohumu, kişniş tohumu, Hindistan cevizi.
Bu karışım çoğunlukla güneş görmeyen serin yerlerde ve cam kavanozlar içerisinde saklanır. Rutubetli ortamları sevmez. Yemeklerde diğer baharatlarla birlikte servis edilebileceği gibi tek başına da yer alabilir. Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu mutfağına özgü yemeklerle birlikte tüketilir.
Alternatif tıp uzmanları arasında şifalı yönlerinin bulunduğu yönünde bir düşünce hakimdir. Mide problemi yaşayanların tüketmesi önerilmemektedir. Bu kişiler ya hiç tüketmemeli ya da çok az miktarlarda tüketmelidir. Çoğunlukla kırmızı et ile birlikte tüketilse de balık ve tavuk eti ile de tüketimi yaygındır. Bu tür yemeklerin lezzetlerini önemli ölçüde artırmaktadır.
Garam Masala toz formunda olup, yukarıda adı sayılan baharatların havanda dövülmesi ile elde edilir. Bu baharatı tüketmek ilk başlarda biraz zor gelse de zamanla ağız tadı oturunca tüketimi daha kolay oluyor. Ayrıca her ne kadar Hindistan mutfağına özgü de olsa diğer Asya ülkelerinin mutfağında da önemli bir yer tutmaktadır.
Masterchef Türkiye isimli yarışma programında hakkında detaylı bilgiler verilmiştir. Hint Baharatı olarak da bilinir. Köriye oranla daha tatlıdır. Sözcüğün dilimizdeki karşılığı ise sıcak karışım şeklindedir. Basmati pilavı, et ve tavuk yemekleri, kızartılmış hamur işlerinde sıklıkla tercih edilir.