Gulab Jamun nedir ? Nasıl yapılır ? Hangi ülkeye özgü bir tatlıdır ?
Gulab Jamun, Güney Asya mutfağına özgü, daha çok Hindistan ile özdeşleşmiş bir tatlı türüdür. Bizdeki peynir tatlısına çok benzemektedir.
Öncelikle tatlının isminin nereden geldiğini açıklamaya çalışalım. Hintçe’de gulab gül suyu kokulu şurup, jamun ise siyah erik anlamına gelmektedir.

Gulab jamun yapımında irmik, tereyağı, süt tozu, sıvı yağ, un, karbonat ve süt kullanılmaktadır. Şerbeti ise su, şeker ve limon suyu ile hazırlanmaktadır. Önce tatlının şerbet kısmı hazırlanır. Bunun için su ve şeker bir tencerede karıştırılır, üzerine limon suyu dökülerek soğumaya bırakılır. Daha sonra hamurunun hazırlanması işlemine geçilir. Hamuru hazırlanırken yapılacak ilk iş geniş bir kabın içine süt tozu konulur. Üzerine yumuşak bir kıvama sahip olan tereyağı, irmik ve karbonat ilave edilir. Süt eklenirken aynı zamanda yavaş yavaş karıştırılır. Hazırlanan bu karışımın 15 dakika kadar beklemesi gerekir. Karışımın üzerine un eklenerek istenilen kıvamı alması sağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta hamurun kuru kalmamasıdır. Hamurun kuru kalabileceği yönünde bir şüpheniz varsa süt ile kıvamını açabilirsiniz. Hazırlanan bu hamurdan ceviz büyüklüğüne parçalar çıkartılır. Yuvarlak bir şekil alması sağlanır. Bu arada derin bir tencerenin içine sıvı yağ konularak kısık ateşte ısıtılır. Hamurlar kızarana kadar bu ısıtma işlemine devam edilir. Belirli aralıklarla hamur parçaları alt üst edilir. Hamur yüzlerinin aynı kızarıklığa ulaşması sağlanır. Kızartılan bu hamur parçaları soğuk şerbetin içine atılarak şerbeti emmesi beklenir. Son işlem ise doğal olarak servis için hazırlama aşamasıdır.
Hint mutfağına özgü bu tatlı yapımı oldukça kolay tatlılardandır. Hem tadı hem de görünüşü ile Kemalpaşa tatlısı ile oldukça benzerdir. Hindistan başta olmak üzere Pakistan, Bangladeş, Nepal gibi ülkelerde popüler bir tatlıdır.

Gulab Jamun tatlısı yanılmıyorsam daha önce Masterchef Türkiye yarışmasında yapılmıştı. Masala Dosa, Garam Masala, Biryani gibi yemeklerle birlikte Hint mutfağının önemli besinlerindendir.