Macaristan’ın başkenti neresidir ?
Macaristan’ın başkenti, Tuna’nın incisi olarak kabul edilen Budapeşte şehridir. Bir zamanlar Buda ve Peşte olarak bilinen iki şehir iken 17 Kasım 1873 tarihinde nehrin iki yakasında bulunan bu şehirler birleştirilerek şimdiki adını almıştır. Orta Avrupa’nın en önemli, en tarih kokan başkentleri arasında yer almaktadır. Bu iki şehrin birleşmesinin arkasındaki en önemli sebeplerden biri de hiç şüphesiz 1849 yılında iki şehri birleştiren Szechenyi Zincir Köprüsü’nün açılmasıdır.
Budapeşte ülkenin sadece siyasi anlamda başkenti değil, kültürel, ticari, endüstri ve ihracat merkezidir. Orta Avrupa başkentleri arasında Budapeşte’den daha gelişmiş tek başkent Almanya’nın başkenti Berlin’dir. Günümüzde yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı şehir aynı zamanda ülkede en çok nüfusun olduğu yerdir. Ülke nüfusunun yaklaşık beşte biri başkentte yaşamaktadır. Budapeşte sağlık, eğitim, iş hayatı, turizm ve tarih açısından ülkenin diğer şehirlerine göre çok daha avantajlıdır. Tarihi dokusunu koruyan az sayıda Avrupa şehrinden biridir. Buda Kalesi geçmişten gelen ihtişamıyla günümüzde de varlığını korumaktadır.

XVI. yüzyılda, Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı hakimiyetine giren bu yerleşim alanı yaklaşık 150 yıl Osmanlı toprağı olarak varlığını korumuştur. Ta ki 1686 yılına kadar. Bu dönemde de zengin bir ticaret şehri olan bölge önemli ölçüde de Türkleşmiştir. Hatta bu dönemde yaşayan ünlü gezgin Evliya Çelebi, Seyahatname isimli eserinde her iki şehir hakkında da tasvirlerde bulunmuştur. Bölge halkının yaşamı, faaliyetleri, kültürel yapısı hakkında eşsiz bilgiler sunmuştur.
XIX. yüzyılda Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’na başkentlik yapan iki şehirden biri iken I. Dünya Savaşı sonrasında bu imparatorluğun yıkılması ile sadece Macaristan İmparatorluğu’nun bir parçası olarak tarih sahnesi içerisinde yerini almıştır. 1920 yılında imzalanan Triyanon Antlaşması sonrasında ise hem nüfusunun hem de topraklarının bir kısmını kaybetmek zorunda kalmıştır. II. Dünya Savaşı sonlarında ise ABD ve müttefikleri tarafından kuşatma altına alınmıştır. Şehir halkı Alman askerleri ile birlikte şehirlerin Rus birliklerine karşı savunmak zorunda kalmışlardır. Bu dönemde şehir nüfusunda büyük bir azalma yaşanmıştır. Bunun en temel sebebi de Nazi soykırımı sırasında birçok Yahudi’nin hayatını kaybetmesidir.
XIX. ve XX. yüzyılda şehirde önemli bir Yahudi nüfusu bulunmaktaydı. Bu nedenle bu dönemde şehir için Yudapeşte ve Yahudilerin Mekkesi yakıştırmaları yapılmaktaydı.
Macar Devrimi olarak da bilinen 1956 Macar Ayaklanması Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de baş göstermiştir. Şehirde başlayan ayaklanmalar yaklaşık 3000 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanmıştır. Şehir II. Dünya Savaşı sırasında yaşanan yıkımdan fazlasıyla nasiplenmiştir. 1989 Devrimi’ne de ev sahipliği yapmıştır.

Avrupa’nın temizliği, ucuzluğu ve tarihsel görkemi ile öne çıkan şehirlerindendir. Macaristan’ın başkenti Budapeşte Buda Kalesi, Zincir Köprü, Aziz Stefan Bazilikası, Parlemento Binası, Andrassy Bulvarı, Balıkçı Tabyası gibi önemli mekanlara ev sahipliği yapmaktadır.
Şehirde karasal sert iklim ile bol yağışlı iklim dönüşümlü olarak yaşanmaktadır. Yaş sıcaklıkları ortalama 22 derece, kış sıcaklıkları ise ortalama -1 derecedir.