Mustafa Kemal Atatürk hayatı boyunca kaç tane kitap okumuştur ?
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kitaplara, kitap okumaya verdiği önemi bilmeyenimiz yoktur. Kendisi de hayatının büyük bir kısmını kitap okumaya ayırmış, kitaplarını yanı başından eksik etmemiştir. Çok geniş ilgi alanlarına sahip olması sebebi ile bilim, felsefe, sanat, eğitim, politika, tarih, coğrafya, matematik, hukuk, sosyoloji, edebiyat başta olmak üzere hemen hemen her türde ve alanda kitaplar okuduğu bilinmektedir. Kendisine ait bir kitaplığı da bulunan ulu önderin İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere üniversitelerin kütüphanelerinden kitap alarak okuduğu da söylenmektedir.
Atatürk okuduğu kadar yazmayı da seven bir şahsiyettir. En önemli yapıtı ise hiç şüphesiz Nutuk isimli eseri. Ayrıca askerlik, matematik ve geometri üzerine kitapları mevcuttur.
Ne kadar doğrudur bilinmez ama Mustafa Kemal Atatürk’ün 57 yıl süren hayatı boyunca 3997 kitap okuduğu söylenmektedir. Okuduğu kitapların büyük bir kısmı Türkçe basılı yayınlar iken bir kısmı ise İngilizce, Fransızca ve Almanca dilinde yazılmış kitaplardır. Atatürk’ün okuduğu kitaplar denildiği zaman akla gelen ilk eserler şunlar olmaktadır: Mebadi-i Felsefeden Birinci Kitap: İlmünnefs (Georges Forsengrive), Rübab-ı Şikeste (Tevfik Fikret), Türkçe Şiirler (Mehmet Emin Yurdakul), Sopho, Moeurs Parisienne (Alphonse Daudet), Madde ve Kuvvet (Louis Bohnet), Kayıp Kıta Mu (James Churchward), Osmanlı Tarihi (Necip Asım), Doğu Halklarının Antik Tarihi (Gaston Camille Charles Maspero), Doğuşundan Günümüze Osmanlı İmparatorluğu Tarihi (Joseph Freiherr von Hammer-Purgstall), Peçevi Tarihi (İbrahim Peçevi), Türklerin Genel Tarihi (Richard Knalles), Zeytindağı (Falih Rıfkı Atay)
Ayrıca Atatürk’ün okuduğu kitaplar üzerinde karalamalar ve işaretlemeler yaptığı, notlar aldığı da bilinmektedir.