Türk Üçgeni nedir ? Hangi döneme aittir ? Kim bulmuştur ?
Türk tarihinde kubbeli mimari yapıların en önemli örnekleri Selçuklular zamanında üretilmiştir. İran topraklarında kurulmuş olan Büyük Selçuklu Devleti zamanında birçok mimari eser kültürel hayata, sanat ve ticaret hayatına katılmıştır. İlk örneği Ömer Hayyam tarafından tasarlanan Türk üçgeni de bu mimarin gelişimin önemli kazanımlarındandır. Anadolu Selçuklu Devleti döneminde inşa edilen birçok yapıda da bu mimari öğeden yararlanılmıştır. Konya’da bulunan Karatay Medresesi Türk üçgeni kullanımının en bilinen örneklerindendir. En büyük gelişimini ise Sultan Melikşah zamanında yaşamıştır.
Kare planlı bir mekan üzerine kubbenin oturtulabilmesini sağlayan bir geçiş öğesi olarak ifade edilen Türk üçgeni esasen örtülecek mekanın köşelerinin tepe noktaları aşağıda kalan bitişik üçgenler oluşturacak biçimde pahlanması sonucu ortaya çıkan yapıya verilen addır.
İzmir’de bulunan Tire Tahtakale Hamamı, Konya’da bulunan Alaeddin Cami, Konya’da bulunan Karatay Medresesi ve Bursa’da bulunan Ulu Cami bu mimari öğenin kullanıldığı önemli kültürel değerlerdir.
Türk mimari tarihinin derinlemesine yapılan çalışmalarda ise Uygurlar döneminde de benzer mimari yapıların varlığına rastlanmıştır.
Türk üçgeninin hem emniyetli hem de estetik olması onu diğer mimari unsurlar karşısında bir adım öne çıkarmıştır. Aynı dönemde Avrupa coğrafyasında örnekleri inşa edilen birçok yapıda kullanılan mimari hem emniyetsiz hem de estetikten uzaktır.