Toksikoloji nedir ?
Canlı organizmanın bünyesine dahil olduğunda organizmada fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan zarar veya tahribat oluşturan her türlü maddeye toksik madde denir. Toksik maddenin oluşturduğu tahribatın derecesi ise organizmanın bağışıklık düzeyine ve toksik maddenin miktarına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
İster kimyasal ister fiziksel kaynaklı olsun bir toksik maddenin organizmaya biyolojik olarak zarar verme seviyesi toksisite olarak tanımlanmaktadır. Bir zehrin etki gösterme düzeyi olarak tanımlanabilir.
Toksik maddeler, toksisite gibi konularda çalışma yapan bilime toksikoloji denir. Ağu bilimi, zehir bilimi gibi adlarla da bilinir. Zehirle, onların organizmaya olan etkileriyle ve zehirlerin belirlenmesiyle uğraşan bilim dalı olarak da tanımlanabilir. Tanımlayıcı, düzenleyici ve mekanistik olmak üzere üç alt dalı bulunmaktadır. Bir diğer sınıflandırma yöntemine göre ise çevre toksikolojisi, endüstriyel toksikoloji, besin toksikolojisi, klinik toksikoloji, forensik toksikoloji, analitik toksikoloji, biyokimyasal toksikoloji alt başlıkları altında da sınıflandırılabilmektedir.