Dehidrasyon sentezi nedir ?
Küçük moleküllerin birleşerek daha büyük moleküller oluşturması ve bu sırada su açığa çıkması sürecine dehidrasyon sentezi ya da dehidrasyon tepkimesi denilmektedir. Glikoz moleküllerinin birleşerek maltoza dönüşmesi, alkolden eter eldesi, karboksilik asitlerin asit anhidritlere dönüşmesi, alkolden alken eldesi, amidlerin nitrillere dönüşmesi bu reaksiyon türüne örnek olarak verilebilir. Kondenzasyon tepkimesi olarak da bilinen bu kimyasal tepkime sırasında ATP enerjisi kullanılır.
Burada dikkat edilmesi gereken husus sonucunda su açığa çıkan her tepkimenin dehidrasyon tepkimesi olmamasıdır. Buna en güzel örnek de solunumdur. Solunum reaksiyonları sırasında da su açığa çıkar, fakat solunum yapım değil bir yıkım reaksiyonudur. Dehidrasyon reaksiyonları sırasında enzimler de aktif olarak görev almaktadır.
Eliminasyon tepkimelerinin bir alt gurubunda yer alırlar. Dehidrasyon tepkimesi golgi aygıtı, ribozom, mitokondri ve endoplazmik retikulum gibi organellerde gerçekleşir. Lizozom ise diğer organellerde farklı olarak hidroliz reaksiyonlarına ev sahipliği yapar.
Kondenzasyon tepkimesi canlılığın devamı açısından büyük bir öneme sahiptir.