Hidroliz nedir ?
Büyük moleküllerin su kullanılarak daha küçük moleküllere parçalanmasına hidroliz denir. Bu yıkım sürecinde enzimler görev alırken ATP kullanılmamaktadır. Bir kimyasal olarak hidroliz de suyun yardımı ile moleküller arasındaki bağlar parçalanır. Birçok biyolojik olay bu reaksiyona dayalı olarak gerçekleşmektedir. Parçalanan kısımlardan biri pozitif yüklü hidrojen iyonu ile diğeri de negatif yüklü hidroksil iyonu ile birleşmektedir. Büyük moleküllü bileşiklerin küçük yapılı bileşiklere parçalanması sürecinde vücutta enerji kaybı ortaya çıkar.
Polisakkaritlerin monosakkaritlere parçalanması, proteinlerin aminoasitlere parçalanması, trigliseritlerin yağ asiti ve gliserine parçalanması hidrolize örnek olarak verilebilir. Amidler, esterler, nitriller, asit anhidritler, asit klorürler hidroliz ile ayrışırlar.
Hidroliz katabolik bir yıkım sürecidir. Hidroliz işlemlerinde monomer sayısının 1 eksiği kadar su harcanmaktadır. Hidroliz olayları sırasında enerji harcanmadığı için cansız ortamlarda da gerçekleşebilmektedir. Hidroliz reaksiyonlar sulu bir ortamda asit ve baz katalizörlerin eşliğinde gerçekleşir. Katalizörlerin olmadığı reaksiyonlar yavaş ilerlemektedir.