Saponifikasyon (sabunlaşma) nedir ?
Sabunlaşma olarak da bilinen saponifikasyon bitkisel ve hayvansal kaynaklı yağların ya da yağ asitlerinin alkali hidroksitlerle (NaOH, KOH vs.) tepkimeye girerek karboksilli asit tuzları elde edilmesi işlemine denir. Sabunlaşma çoğunlukla bazik ortamlarda gerçekleşir.
Nemli ortamlara gömülen ya da sıvı ortamda kalan cesetlerde meydana gelen nadir bir değişiklik türüdür. Genellikle deri altı yağ dokusundan zengin bölgelerde meydana gelir. Çoğunlukla lokal olarak gelişir.
Sabunlar, bireylerin sağlığını ve hijyenini korumanın ayrılmaz bir parçasıdır. Cilt yüzeyi de dahil olmak üzere nesnelerdeki kir ve yağı temizlemek için gereklidir. Banyo, temizlik, yıkama ve diğer ev işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Sabunlar sadece uzun zincirli yağ asitlerinin potasyum veya sodyum tuzlarıdır. Sabunlaşma sırasında ester, alkol ve sabun üretmek için inorganik bir baz ile reaksiyona girer.
Sabunlaşma, “serbest hidroksitin bir trigliseridin yağ asitleri ve gliserolü arasındaki ester bağlarını kırdığı ve her biri sulu çözeltilerde çözünebilen serbest yağ asitleri ve gliserol ile sonuçlanan bir hidrasyon reaksiyonu” olarak tanımlanabilir. Bu işlem özellikle sulu çözeltilerde serbestçe çözünmeyen lipitlerin kimyasal olarak parçalanmasını içerir. Isıl işlem görmüş lipid kalıntılarının giderilmesi, polimerizasyon nedeniyle ısıl işlem görmemiş kalıntılara göre daha zordur. Sabunlaşma, bakteriyel fermantasyon ve hücre parçalama işlemi gibi hücre büyümesi ve hücre işlemeyi içeren proses alanlarında bulunan lipitlerin temizlenmesinde kritik bir rol oynar.