Kadife balığı nedir ? Nerelerde yaşar ?
Yeşil sazan olarak da bilinen kadife balığı Sazangiller (Cyprinidae) familyası içerisinde yer alan bir balık türüdür. İlk defa 1758 yılında tanımlanan bu balık sınıflandırmada tinca tinca olarak adlandırılmıştır.
Avrupa’nın hemen hemen her yerinde ve Asya’nın belli başlı sularında (iklim koşullarının uygun olduğu alanlarda) yaşamaktadır. Ülkemizde Karadeniz Bölgesi’nde, Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz sularında örneklerine rastlanmaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nde de tatlı su balıkçılığı kapsamında üretimi yapılmaktadır. Eskişehir’de bulunan Çatıören Barajı bu konuda başı çekmektedir.
Kimi türlerinin renginin sarıya çalması sebebi ile altın kadife bağlı olarak bilinse de türün birçoğunun rengi yeşildir. Kalın bir deriye ve kuyruğa sahip olan bu balığın derisi sümüksü kıvamdadır ve yüzeyi pullarla kaplıdır. Dokunulduğu zaman elde yumuşak, kadifemsi bir his bırakması sebebi ile bu isimle anılmaktadır. Vücudunun geometrik yapısı elipsi andırmaktadır.
Uzunlukları 20 ile 30 cm arasında değişse de 70 cm’ye yakın türlerine de rastlanmıştır. Ağırlıkları uzunluklarına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Kadife balıkları dip balıklarıdır. Bu nedenle oksijenin az olduğu derin yerlerde de yaşayabilmektedirler. Nisan ile Haziran ayları arasında ürerler. En önemli besin kaynakları su içerisinde bulunan bitkisel ve hayvansal planktonlar, yosunlar ve sülüklerdir.
Sümüksü derisinin yaralara çok iyi geldiği bilinmektedir. Bu nedenle bu balık türüne doktor balık da denilmektedir. Birçok balık türü yaralarını bu balıkların yüzeyine sürtünerek iyileştirmektedir. Bu sümüksü kıvamdaki yüzeyin insanlar için de şifa verici yönleri bulunmaktadır. Baş ve diş ağrısı başta olmak üzere, yüksek ateş ve sarılık problemine iyi geldiği bilinmektedir.
Eti yenebilen balık türleri arasında yer almaktadır. Tüketenler tarafından etinin oldukça lezzetli olduğu ifade edilmektedir.