Akrofobi nedir ? Belirtileri nelerdir ? Tedavisi nasıl yapılır ?
Yükseklik korkusu olarak da bilinen akrofobi bir kişinin uçak, helikopter, hava balonu, zeplin gibi hava taşıtları içerisinde iken yaşadığı kaygı ve endişe durumuna verilen addır. Yalnız tabi bu korku sadece hava taşıtları ile sınırlı değildir. Kişi merdiven çıkarken, asansörle yukarı çıkarken, telereferik gibi taşıtlara binerken de bu sorunla karşı karşıya kalabilir. Bazıları çok çok yükseklerde iken bu problemden muzdarip olurken, bazıları çok daha az yüksekliklerde bu sorunla karşı karşıya kalabilmektedir.
Yükseklik korkusu insanın yaşam kalitesi olumsuz etkilemektedir. Bu korkudan muzdarip insanlar yüksek katlarda oturan arkadaşlarını ziyaret etmekten imtina ederler.
Yükseklik korkusunun belli başlı belirtileri arasında kalp çarpıntısı, kaslarda gerilme, baş dönmesi, ellerde titreme yer almaktadır. Yükseklik korkusu olan kişiler bırakın yüksek katlı bir apartman dairesinin balkonundan bakmayı, birinci kattan başka bir yerde yaşamak dahi istemezler. Bir sinema filmi seyrederken gösterilen mekanın yüksekliği bu kişileri etkileyebilir. Sanki olayın kahramanı kendileriymiş gibi endişeye kapılırlar. Çoğu zaman oradaki kişilerin yerine kendilerini koyarlar.
Yükseklik korkusu tedavi edilebilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman tedavide bilişsel davranış terapisi kullanılır. Psikoterapi uzmanları tarafından uygulanmakta olan sanal gerçeklik uygulamaları da kişinin yükseklik korkularını üzerinden atmalarında faydalı olabilmektedir.
Spesifik korkular arasında yer alan akrofobi tehlikeli olup panik atağa sebep olabilmektedir. Çoğu zaman vertigo ile karıştırılmaktadır. Dünya üzerinde çok fazla sayıda insanda yükseklik korkusu bulunmaktadır. İrrasyonel yani mantık dışı bir endişe halidir.
Yükseklik korkusu birçok insanda çocukluk yıllarında baş gösterse de ilerleyen yaşlarda da bireylerin karşısına çıkabilmektedir. Erkeklere nazaran kadınlarda daha görülmekle birlikte toplam dünya nüfusunun %2 ile %5 arası bu durumdan etkilenmektedir.