Alşimi nedir ?
Kimya biliminin gelişiminde önemli bir rol oynayan alşimi (simya) metalik karakterli elementleri altına çevirme işine verilen addır. Bu bilim dalı ile uğraşanlara alşimist ya da simyacı adı verilmektedir. Latince kökenli Fransızca bir sözcüktür. Bazen adi madenleri bazen de bizzat toprağın kendisini altına çevirme uğraşısıdır.
Simya biliminin temelleri Orta Çağ’a kadar uzanmaktadır. İlk dönem simyacılarının temel gayesi felsefe taşı adı verilen maddenin varlığını ispatlamak ve kendine has yöntemleri ile bu maddeyi keşfetmekti. Alşimistler bunun dışında hastalıkları iyileştirme, ab-ı hayat adı verilen ölümsüzlük iksirini bulma düşüncesi içindeydiler. Yapılan çalışmaların hemen hemen hepsi deneme yanılma yoluna dayanmaktaydı. Simya sistematik bir bilgi süreci olmadığı için bilim dalı olarak kabul edilmemektedir. Bu alanda çalışmalar yapan en önemli isim ise Cabir Bin Hayyan’dır. Birçok deney aracının keşfinin altında onun imzası vardır.
Alşimi çalışmalarının kökenleri Mezopotamya uygarlıklarına kadar uzanmaktadır. Kadim uygarlıklardan Hint, İran, Çin ve Mısır’da gelişme göstermiştir. Orta Çağ’da kilise tarafından kara sanat olarak nitelendirilmiştir. Bu nedenle bu alanda çalışma yapan insanlar için büyücü, kahin gibi ifadeler kullanılmıştır.