Talas Savaşı ne zaman ve kimler arasında yapılmıştır ?
Talas Savaşı ya da bilinen diğer adı ile Atlık Savaşı 751 yılında Abbasiler ve Karluklar’dan oluşan İslam orduları ile Çinliler arasında yapılmıştır. Çin’in mağlubiyeti ile sonuçlanan bu savaş beş gün sürmüştür. Türklerin İslamiyet’i kabulü de bu savaşla birlikte başlamıştır.
Savaş bugün Kırgızistan sınırları içerisinde bulunan Talas Nehri civarında yapıldığı için bu ad ile bilinmektedir. İslam ordularının başında Ebu Müslim Horasani ve Ziyad İbn Salih; Çin ordusunun başında ise Gao Xianzhi, Li Siye, Duan Xiushi bulunmaktaydı. Savaş hem Türk hem de Çin tarihi açısından önemli bir yere sahiptir.
Bu savaşın en önemli sonuçlarından biri matbaanın Çin ülkesinin dışına taşınmasıdır. Benzer şekilde Araplar barut, pusula, kağıt gibi malzemelerle ilk defa bu dönemde tanışmışlardır. Haçlı Seferleri ile birlikte Avrupa’ya ulaşmışlardır.
Savaşın bir diğer önemli sonucu da Karluk boylarının akın akın Müslümanlığa geçmesidir. Çin ülkesinde bulunan Uygur mimari eserleri Avrupa mimarisini etkilemeye başlamıştır. Kağıt ilk defa Çin dışında Semerkant şehrinde üretilmeye başlanmıştır.
Şunu da unutmamak gerekir ki savaşın başında Karluk ve Yağma boyları Çin saflarında yer almaktaydı. Savaş sırasında taraf değiştirip Abbasilerin tarafına geçmişlerdir.