Vektör nedir ? Vektörlere örnek verebilir misiniz ?
Skaler büyüklüklerden farklı olarak bir yöne, bir doğrultuya, sayısal olarak ifade edilebilen bir büyüklüğe sahip olan büyüklüklere vektör ya da yöney denilmektedir. Vektörler ok ile gösterilirler. Mesela A vektörünü ifade etmek istiyorsak A harfinin üzerine ok işaretini koyarız. Vektörlerde toplama ve çıkarma işlemleri skaler büyüklükler için yapılan toplama ve çıkarma işlemlerinden çok daha farklıdır. İki vektörün çarpılması da yine çok daha farklı bir yöntemle yapılmaktadır. Vektörlerin çarpılması iç çarpım (scalar product) ve cross product olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. İç çarpımın sonucunda skaler bir sayı çıkarken, cross product çarpım sonucunda çıkan değer vektörel bir büyüklüktür.
Vektörler skaler bir büyüklük ile de çarpılabilirler. Bu durumda skaler büyüklük pozitif bir sayı ilse vektörel büyüklük yine aynı yönde olacaktır. Skaler büyüklüğün negatif olması durumunda ise vektörel büyüklük yön değiştirecektir.
A ve -A vektörleri aynı sayısal büyüklüğe sahip, aynı doğrultuda fakat farklı yönlerde olan iki vektördür.
Yer değiştirme, hız, ivme, elektriksel alan, manyetik alan, ağırlık, kuvvet vektörel büyüklüklere örnek olarak verilebilir.
Hem ATY hem de TYT sınavında fizik alanında soru sorulması muhtemel konulardan biridir. Fizik dersinin ilk konusudur. Diğer birçok konunun temelleri vektörler üzerine atılmıştır. Vektörlerin düzlem üzerinde gösterimi, kutupsal olarak ifade edilmesi önemlidir.
Toplama, çıkarma ve çarpma işlemleri bildiğimiz aritmetik toplama, çıkarma ve çarpmadan farklı olan matematiksel operatördür. Toplama ve çıkarmasında uç uca ekleme yöntemi, paralel kenarlar yöntemi gibi teknikler kullanılıyor. Çarpma işlemleri ise iki farklı şekilde yapılıyor. Biri iç çarpım (scalar product), diğeri de cross product.