Reynolds sayısı nedir ?
Akışkanlar Mekaniği ve Isı Transferi derslerinden aşina olduğumuz Reynolds sayısı bir akışkana ait atalet kuvvetlerinin viskoz kuvvetlere oranını ifade eden boyutsuz bir sayısıdır. Çoğunlukla akışkanın karakteristiğini yani laminer mi, türbülent mi yoksa geçişli mi olduğunu belirlemek için kullanılır.
Boru içerisinden geçen akışkanlarla ilgili sorularda ilk belirlenmesi gereken parametredir. Çünkü hesaplamalarda kullanılacak ampirik formüller bu sayının değerine bağlı olarak farklılık göstermektedir.
Sayının isim babası 1842-1912 yılları arasında yaşamış saygın bir bilim insanı olan Osborne Reynolds’dur. Yaptığı deneysel çalışmalar sırasında bu oranın varlığının farkına varmıştır. Gözlemleri sonucunda kendi adını verdiği bu sayının akışkanın hızı, borunun çapı, akışkanın dinamik ve kinematik viskozitesi, akışkanın yoğunluğu gibi parametrelere bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini belirlemiştir. Reynolds Sayısı’nın artması ile ısı geçiş katsayısının da arttığını gözlemlemiştir.
Hesaplamalarda şu temel ilke esas alınır: Boru içindeki sıkıştırılamaz akışta Re sayısı 2300′den küçük ise laminer akış, büyük ise türbülanslı akış olarak ele alınır. Levha veya kanat üzerindeki sıkıştırılamaz akışta ise kritik Reynolds sayısı 5×105′dir. Bilim dünyasında kabul gören bu sayı üzerinde George Stokes gibi bilim insanları tarafından da çalışmalar yapılmıştır.
Hesaplamalarda kısaca Re olarak ifade edilen sayı aşağıda verilen şekilde formülüze edilmektedir:
Re = ρVmD/μ
Daha çok makine, inşaat ve kimya mühendisleri tarafından kullanılan sayılardandır.