Polder nedir ? Nasıl oluşur ?
Büğetlenmiş toprak olarak da ifade edilen polder deniz ve göl gibi su kütlelerinden kıyı şeridine paralel çekilen setler vasıtası ile kazanılan topraklara verilen addır. Su ve kara kütleleri birbirinden ayrıldıktan sonra ortada kalan alandaki sular drenaj yapılarak boşaltılır. Bu işlem sırasında elektrikli pompalar kullanılır. En son teknoloji ekipman da kullanılabilmektedir. Çoğunlukla Yeni topraklar elde etmek veya arazileri gelgitlerden korumak amacı ile yapılır. Suni bir uygulama olabileceği gibi doğal olarak da oluşabilir. Bir tür arazi ıslah biçimi olarak da düşünülebilir. Drenaj sonrasında polderlerin büyük bir kısmı yer seviyesinin altında kalmaktadır. Küresel ısınmaya bağlı olarak su seviyesinde gözlemlenen artış bu alanları tehdit etmektedir.
Gelgitlerin yoğun olduğu yerlerde tercih edilirler.
Polderler çoğunlukla deniz seviyesinin altında olan bataklıklar, haliçler, göller veya kıyı alanlarından geri kazanılan suni arazi alanlarıdır. Polder denilince akla gelen ilk ülke Hollanda olmaktadır. Singapur’da da çok sayıda polder bulunmaktadır.
Polder alanları ilk oluştukları zaman deniz suyunun etkisi ile çok tuzludur. Bu nedenle bu topraklar defalarca yıkanarak tuzundan arındırılır ve tarıma elverişli hale getirilir.