Petrografi nedir ? Çalışma alanları nelerdir ?
Petrografi doğada var olan kayaçlar üzerinde inceleme ve araştırma yapan bilim dalına verilen isimdir. Bu minvalde çalışmalar yapan kişilere de petrograf denilmektedir. Petrograflar kayaçların kimyasal bileşimlerini, yapı ve dokularını ve doğada bulunuş şekillerini ortaya koyarak, kayaçları tanımayı ve sınıflandırmayı hedeflerler.
Kayaçların yapısal dokuları ve mineral içerikleri incelenirken farklı teknikler kullanılır. İncelemede farklı boyutlardaki kütleler kullanılır. Hem makroskobik hem de mikroskobik düzeyde çalışmaya tabi tutulurlar. Minerallerin optik mineraloji ile detaylı incelenip mikro dokuları ve yapılarının anlaşılması kayaçın orijinin bulunması için oldukça önemlidir.
Bir bilim dalı olarak petrografi, 1828 yılında İskoç fizikçi William Nicol tarafından yapılan incelemelerde kullanılmıştır. Nicol ve arkadaşları bir çeşit kalsit olan İzlanda spar kristalini Nicol prizması olarak bilinen özel bir prizma şeklinde keserek polarize ışık üretme tekniğini icat etmişler ve ilk petrografik çalışmaların temelini atmışlardır. Fakat petrografinin bir bilim dalı olarak gelişmesi 19. yüzyılın sonlarında Almanya’da gerçekleşmiştir.
Petrografi ve petrojenez çalışmaları benzerlik gösterse de aralarında bazı temel farklılıklar bulunmaktadır. Aralarındaki temel fark, petrografinin özellikle mikroskobik inceleme ile kayaçların tanımlanması ve sınıflandırılmasını içermesi, petrojenezin ise kayaçların, özellikle de magmatik kayaçların kökenine ve oluşumuna odaklanmasıdır.