Triptofan nedir ?
Triptofan, nonpolar bir aminoasit olup proteinlerin yapıtaşını oluşturan yirmi aminoasitten biridir. Esansiyel aminoasitler arasında yer alıp genetik kodu UGG şeklindedir. Sınıflandırmada glukojenik ve ketojenik aminoasitler arasında yer alır. İlk defa 1900’lü yılların başında sütte bulunan proteinin izole edilmesi ile keşfedilmiştir. Bitki ve hayvan bazlı proteinlerden elde edilir. Karaciğerde yıkıma uğradığı takdirde nikotinik asit sentezlenir.
Protein sentezlenmesinde rol alır. Zaman zaman insan vücudunda yetersiz miktarda üretildiği gözlemlenmiştir. Bu yetersizliğin temel sebebi dengesiz ve yanlış beslenmedir.
Triptofan eksikliği uyku bozukluklarına,duygu ve davranış bozukluklarına, kaygı bozukluklarına sebep olabilir. Eksikliğinde depresyona girme riski artar, saldırganlık eğilimi gelişir. Kişinin iştahının düzenli olmasında, hafızasının güçlenmesinde, sinir hücrelerinin işlevini yerine getirmesinde, fiziksel performansının artmasında etkin rol oynadığı düşünülmektedir. Göz sağlığı açısından elzemdir.
İnsan vücudundan sentezlenmezler. Bu nedenle dışarıdan beslenme yolu ile temin edilirler. En çok inek sütünde bulunsa da soya fasulyesi, bezelye, ceviz, soyulmamış pirinç, muz, mısır, üzüm, çilek, domates, hindi, tavuk, konserve ton balığı, fındık, mercimek, yulaf, kaşar peyniri, yer fıstığı, tam buğdaylı ekmek, kabak çekirdeği, ananas çikolata gibi gıda ürünlerinde de yeterli düzeyde bulunmaktadır.
Eksikliği durumunda triptofan içeren ilaç takviyesi uygulanır. Bu ilaçlar mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.