Sonikasyon nedir ?
Sonikasyon, bir çözelti içerisinde bulunan partiküllerin ses dalgaları kullanılarak çalkalanması işlemine verilen isimdir. Bu işlem bir elektrik sinyalini maddeleri ayırabilen fiziksel titreşime dönüştürür. Bir katının bir sıvıya ayrışmasını hızlandırmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Sesin laboratuvar ortamında kullanımına en güzel örneklerden biridir.
20 kHz’den büyük ultrasonik frekanslar yaygın olarak kullanıldığından, prosedür ultrasonikasyon olarak da adlandırılır. Ultrasonik bir banyo veya sonikatör olarak da bilinen ultra-sonik bir prob vasıtası ile gerçekleştirilir. Bir çözeltideki partikülleri uyarmak için ses dalgaları kullanılır. Maddeleri ayırmak için bir elektrik sinyalifiziksel bir titreşime dönüştürülür. Çözünmüş gazları sıvıdan ayırmak için kullanılan bir tekniktir.
Sonikasyon, nanoakışkanların hazırlanmasındaki en önemli işlemlerden biridir. Manyetik karıştırıcıda karışımın manyetik olarak karıştırılmasını takiben ultrasonikasyon yolu, ultrasonik vibratör ve mekanik homojenizatörde gerçekleştirilir. Ultrasonikasyon frekansının 20-40 kHz olduğu bilinmektedir. Sonikasyon frekansı ve gücünün yanı sıra, sonikasyon süresi sürecin önemli bir parçasıdır. Hazırlanan nanoakışkanın kararlılığı büyük ölçüde sonikasyon süresine bağlıdır. Araştırmacılar nanoakışkanların kararlılığını doğrudan sonikasyon süresine bağlamışlardır, ancak kararlılığın ve termofiziksel özelliklerin bozulmaya başladığı bir nokta bulunmaktadır.
Sonikasyon, nanoparçacıkların topaklanmasının giderilmesi, boyutlarının küçültülmesi ve baz akışkan içinde dağıtılması gibi birçok amaca ulaşmak için gerçekleştirilir.