Kaymaçina nedir ? [
Kaymaçina, Balkan mutfağına özgü bir tür sütlü tatlıdır. Bosna ve Hersek’te, Makedonya’da çok tüketilen bir tatlıdır. Sütlü tatlılar sınıfında yer alır. Görsel olarak trileçeyi andırır. Pomaklar olarak bilinen halk tarafından sıklıkla yapılır. Türkler, Arnavutlar, Boşnaklar, Makedonlar arasında yaygındır. Ülkemizde ise çoğunlukla Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerimizde tüketimi yapılmaktadır.
Kaymaçina nasıl yapılır ?
Kaymaçina yapımında malzeme olarak süt, yumurta, şeker, vanilya, portakal ya da portakal suyu kullanılır. Öncelikle derin bir kasenin içinde süt ve şeker bir araya getirilip krema kıvamını alana kadar karıştırılır. Daha sonra bu karışımın içerisine beş ya da altı adet yumurta kırılarak karıştırılır. Oluşan karışımın üzerine vanilya eklenerek karıştırma işlemine devam edilir. Oluşan karışım bir bor cam içerisine alınır. Su eklenerek fırınlama işlemine başlanır. Kırk dakika süre boyunca yüz seksen derece ateşte pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra soğumaya bırakılır. Kaseye aktarılan tatlı servis için hazır hale getirilir.
Vanilya ile yumurtanın birbirine iyi bir şekilde karışması gerekmektedir. Aksi takdirde ağır yumurta kokusu tatlıyı yenilmez hale getirebilir. Karışımın her aşamada krema halini almasına dikkat edilmelidir. Ve karışım direk fırınlama işlemine tabi tutulmaz. Öncelikle fırına konulacak tepsi ya da bor camın içine mutlaka su doldurulmalıdır.

Bursa’nın İnegöl ilçesi Kaymaçina tatlısı için 27.02.2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmesi ve coğrafi işaret alınması için başvuruda bulunmuştur.
Balkan mutfağı denildiği zaman akla gelen ilk tatlılardandır. Bu arada tatlı Üsküp tatlısı olarak da bilinir.
