Iguazu Şelaleleri hangi ülkededir ?
Guarani dilinde büyük su anlamına gelen Iguazu Şelaleri, Irai ve Atuba nehirlerinin Curitiba şehri yakınlarında birleşmesi ile oluşan şelalelerdir. Arjantin ve Brezilya ülkeleri arasında sınır oluşturmaktadır. Portekizce’de Cataratas do Iguaçu, İspanyolca da ise Cataratas del Iguazú isimleriyle bilinir.
Şelaleler ilk defa 1542 yılında Álvar Núñez Cabeza de Vaca isimli İspanyol kaşif ve arkadaşları tarafından keşfedilmiştir. Şelaleler ve çevresi 1984 yılında milli park haline getirilmiş, aynı yılda UNESCO tarafından “Dünya mirası” listesine alınmıştır. Iguazu Şelalesi Dünyanın 7 Doğa Harikası geçici listesine de girmiştir.
Dünyanın en büyük şelalesi olarak kabul edilen bu coğrafi oluşum volkanik patlamalar sonucu oluşmuştur. Etrafını saran yağmur ormanları, fauna ve flora çeşitliliği ile bölgenin en önemli doğal güzellikleri arasında başı çekmektedir. Arjantin-Brezilya-Paraguay arasında üçlü bir kesişim noktasındadır. Yaklaşık 275 tane şelalenin bir araya gelmesiyle oluşan bu sistemin toplam uzunluğu ise 3 kilometreyi geçmektedir. Iguazu şelalesi Güney Amerika’nın en büyük 2. nehri olan Rio Parana üzerinde yer alıyor.
Kış mevsiminde çok yağmur yağdığı için gidilmesi önerilmiyor. Eğer gidecekseniz Mart-Nisan veya Ağustos-Eylül ayları en iyi seçenek olarak durmaktadır. Tekneler ile nehir turu imkanı da bulunmaktadır.
Şelalelerin en büyüleyici bölümü ise Türkçe’ye Şeytan Gırtlağı olarak çevrilen Devil’s Throat. Şeytan Gırtlağı kanyonu 80-90 m genişliğinde ve 70-80 m derinliğindedir. San Martin, Adem ve Havva, Penoni ve Bergano şelaleleri 275 şelale arasında ön plana çıkanlardır.