Serpantin nedir ? Hangi tür mekanik sistemlerde kullanılır ?
Isıtma ve soğutma işlemi yapan mekanik sistemlerde ısıtma ya da soğutma işlemine tabi tutulan akışkanın sıcak ya da soğuk yüzeyle olan temasını artırmak için kullanılan kanatçıklara serpantin denilmektedir. Serpantin yüzeyi genişleterek ısı geçişinde artışa sebep olur. Tekli olabileceği grup halinde de olabilir. Kullanıldığı yere göre farklı geometrilere sahip olabilir.
Endüstriyel uygulamalarda, tekstil sanayinde, kurutma makinelerinde, yağ-su ve hava ile soğutma yapılan mekanik sistemlerde, turbo şarj ünitelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Bükülme ve kıvrılma metodu ile elde edilen boru tipi serpantinler bakır, karbonlu çelik, paslanmaz çelik ve bakır alaşımı malzemelerden imal edilir. Bazı mekanik sistemlerde ise bakır, çelik ve alüminyum alaşımı malzemeler kullanılmaktadır.
Elektrikle ısıtma sistemlerinde kullanılan rezistanslar da serpantinli olabilmektedir. Bu sayede enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
Malzeme seçimi ve kanat yapısının belirlenmesi sıcaklık ve basınç sınıfına göre yapılmaktadır.
Serpantin imalatı oldukça meşakkatli bir süreçtir. Uzmanlık gerektirmektedir.

Isı transferi ya da ısı değiştiricileri dersi alanların aşikar olduğu mekanik terim. Sanayide çeşitli tip ısıtıcıların yerine serpantin sözcüğü kullanılmaktadır. Serpantin tasarımı ve üretimi uğraştırıcıdır. Kullanılacağı yere göre farklı şekilde tasarımları mevcuttur.
Serpantin hangi amaçla kullanılır ?
Serpantin içerisinden geçen sıvı ya da gaz halindeki maddeyi istenilen düzeyde ısıtmak veya soğutmak amacı ile kullanılır. Fakat kullanımında çok dikkatli olunması gereklidir. Zira serpantin sistemleri üzerinde zamanla kireç, pas, yağ, kir, karbon ve benzeri kalıntılar oluşabilmektedir. Oluşan bu kirlilik unsurları sistemin verimli bir şekilde çalışmasını engellemektedir. Bununla birlikte sağlığa zararlı mikroorganizmalar da üreyebilmektedir.