Li-fi Teknolojisi nedir ?
Li-fi Teknolojisi, kablosuz bir optik ağ teknolojisi olup iki ya da daha çok sayıda cihaz arasında veri alış verişini ve iletişim sağlanmasını sağlayan bir sistemler bütünüdür. Veri aktarımı sırasında LED ışık dalgaları kullanılmaktadır.
Bu tür bir teknoloji çoğunlukla kısıtlı bir alanın olduğu yerlerde kullanılır. Kapsama alanı sorunu bu teknolojinin en dezavantajlı kısmıdır. Aktarım hızı yüksek olup aktarımın kendisi de yüksek güvenlikte gerçekleşmektedir. Sistemin en büyük artısı ise karbon ayak izini azaltmasıdır. Wi-fi ile hem benzer hem de farklı yönleri bulunmaktadır. İki sistemde de veri alışverişi elektromanyetik olarak gerçekleştirilir. Bu iki teknolojinin birbirinden farklılaşmaya başladığı nokta ise, Wİ-Fİ veri aktarımı için radyo dalgalarını kullanıyor iken; Lİ-Fİ teknolojisinde verilerin iletilmesi için LED ışık dalgaları ile olmaktadır. Li-fi teknolojisinin bir diğer avantajı ise çevre dostu bir yapı olmasıdır.
Teknolojinin gelecek dönemlerde büyük oranlarda yaygınlık göstermesi ve hatta Wi-fi teknolojisinin yerini alması beklenmektedir. Büyük çaplı veri indirme işlemlerinin yapılacağı yerlerde Li-fi teknolojisinin ön planda olacağı aşikardır. Özellikle de film izlemeyi sevenlerin ilk tercihi olacaktır.
Henüz geliştirme aşamasında olan bu teknoloji ismini light fidelity sözcüklerinden almaktadır. Veri aktarımının 100 kat daha olduğu bu sistem Harald Haas tarafından icat edilmiştir. Işığın engellenmesi bağlantıyı keseceği için sistemin bir diğer dezavantajlı yönü olarak öne çıkmaktadır.
Li-Fi teknolojisi, veri aktarım işlemi için radyo sinyalleri yerine ışık dalgalarından yararlanmayı amaçlayan ışık tabanlı bir iletişim teknolojisi. Li-Fi teknolojisini tam olarak anlayabilmek için Wi-Fi teknolojisinin nasıl çalıştığını anlamak önemlidir. Li-Fi teknolojisi “Görünür Işık İletişim” (Visible Light Communication) sistemidir.
Li-Fi teknolojisi, kablosuz iletişim için mevcut Wi-Fi ağındaki yükü önemli ölçüde azaltabilen 10000 kat daha geniş bir spektruma sahiptir. Sistem diğer klasik veri aktarım yöntemlerine oranla daha ucuz ve verimlidir.