SEO uyumlu içerik nedir ?
SEO uyumlu içerik, Google, Yahoo, Bing, Yandex gibi arama motorlarında belirli anahtar kelime gurupları için ön sıralarda çıkmayı hedefleyerek yazılan, kendine özgü bazı kuralları ve kriterleri bulunan içeriklerdir. Büyük bir kısmı metin olup yer yer ilgili görsel ve videolarla zenginleştirilen içeriklerdir. Kaliteli bir içeriğin arkasında yatan sır konunun ilgi çekiciliği, anlatımın okuyucu kitlesini sıkmaması, doğru ve güvenilir bilgiye en kolay şekilde erişilmesini sağlamasıdır. İşte bu noktada devreye girer SEO ve SERP. Peki nedir bu SEO ? Ve neden önemlidir ?
SEO nedir ?
SEO (Search Engine Optimization), dilimize Arama Motoru Optimizasyonu şeklinde çevrilen bir URL’nin arama motorlarında ilk sıralarda çıkmasını sağlayan kriterler bütününe verilen addır. SEO kuralları olarak bilinen bu listede yer alan kriterler statik değildirler ve zaman içerisinde değişkenlik gösterebilirler. Çeşitli dönemlerde önem açısından biri diğerinin önüne geçebileceği gibi gerisine de düşebilir. Bu kriterlerin tam sayısı hakkında kimsenin net bir bilgisi olmadığı gibi kriterlerin neler olduğu hakkındaki bilgiler de varsayım üzerine kuruludur.
SEO uygulamalarının amacı metin, görsel ve video merkezli içerikleriniz arama motorlarında ön sıralarda çıkarmaktır.
SEO uyumlu içerik nasıl yazılır ?
Hemen hemen hepimizin en çok merak ettiği konulardan biridir SEO uyumlu içerik yazımı. Ve bir çoğumuzda bu konu ile ilgili araştırmalar yapmışız, geceler boyunca kafa patlatmışızdır. Kendimizce iyi olduğunu düşündüğümüz web sayfaları hazırlamış ve kullanıma sunmuşuzdur. Ama eminim ki aramızdan sadece çok küçük bir kitle yazdıklarını okuyacak geniş çaplı bir kitleye ulaşabilmişizdir.
Google, Yandex, Bing gibi arama motorları devasa büyüklükte bir galaksiyi andırsalar da doğru ve güvenilir bilgiyi bizlere sunmada o kadar da eşsiz değillerdir. Arama motorları bilginin doğruluğunu kontrol eden sistemler değildir. Dolayısı ile önümüze çıkan her bilgi güvenilir değildir. Ayrıca eksiz ve yetersiz de olabilir. Bir çoğu mantıksal bir sıralamadan çok uzaktırlar. Semantik bir anlatımdan uzak olan bu içerikler kullanıcıların vaktini de çalmaktadır. İşte bu noktada karşımıza şu şekilde bir soru çıkıyor: Hem okuyucu hem de web sitesi açısından en etkili SEO uyumlu içerik yazmanın kuralları nelerdir ? Şimdi hep beraber bu kurallara bir göz atalım.
İmla kuralları : Listemizin ilk sırasında yazım kuralları yani dil bilgisi yer alıyor. İstediğiniz kadar güzel bir konu seçin, içeriğinizi düzgün ve anlaşılabilir bir anlatım ile hedef kitlenizin karşısına çıkaramazsanız zamanla kitlenizi kaybederseniz. Bu nedenle içeriğinizi hazırlarken kelime seçimine, noktalama işaretlerinin doğru yerde ve doğru şekilde kullanımına özen göstermelisiniz. Bu nedenle anlamını bilmediğiniz ya da emin olamadığınız sözcükleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Ya da Türk Dil Kurumu sözlüğü kullanarak kelimenin anlamını doğrulamalısınız.
Anlatım bütünlüğü : Anlatımın anlaşılırlığı kadar bütünlüğü de önemlidir. Savruk bir şekilde yazılan, mantıksal hataların çok olduğu metinler okuyucuyu sıkar. Genel bir bilgiden, daha spesifik bir bilgiye doğru ilerleyen metinler daha çok ilgi çekmektedir. İçeriklerin okuyucuyu sayfada tutan bölümü aslında giriş kısmıdır. Giriş bölümünde ilgi çekici ve merak uyandırıcı bir soruya yer vermek önemlidir. Sonuç bölümü için eylem çağrısı olarak dilimize çevrilen CTA yani call-to-action metinleri tercih edebilirsiniz.
Niş içerik : Spesifik yani belirli bir konuyu hedefleyen yazılar her zaman diğer metinlere oranla daha avantajlıdır. Yazacağınız yazılar sitenizin ana konusundan çok uzaklaşmamalıdır. SEO öğretimi konulu bir siteniz varsa içerikleriniz mümkün mertebe SEO, SERP anlatan metinler olmalıdır. İçerik üretirken kopyala-yapıştır yapmak hem etik açıdan hem de ahlaki açıdan doğru bir davranış değildir. İçeriğiniz de elbette ki alıntılardan faydalanabilirsiniz. Alıntı yaparken mutlaka kaynağı belirtiniz. Görsel paylaşımında ise telif hakları hususuna ihtimam gösteriniz. İyi bir içerik sunacağım derken kendinizi adli sorunlarla mücadele ederken bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra içeriklerinizin kalitesi ve özgünlüğü önemlidir. Tecrübeyle sabittir ki Google Translate, Deepl gibi çeviri programları kullanılarak oluşturulan içerikler kendisine ancak onuncu ve sonraki sayfalarda yer bulabilmektedir.
Anahtar kelime analizi : Bence bir SEO çalışmasındaki en önemli kısım anahtar kelime analizidir. Bir içerik üretilirken ilk yapılması gereken inceleme budur. Bu nedenle anahtar kelime seçimi ince ince düşünülüp üzerine kafa patlatılması gereken en önemli problemdir. Anahtar kelimeniz mutlaka en az iki ya da üç sözcüğü içerisinde barındıracak şekilde olmalıdır. Diyelim ki “yeşil çayın faydaları” üzerine bir makale kaleme alacaksınız. Araştırmalarınızı yaptınız ve özgün bir anlatımla metninizi ortaya koydunuz. Peki şimdi her şey bitti mi ? Daha hiç bir şey yapmadığınız gibi her şey şimdi başlıyor. Bir defa “yeşil çayın faydaları” söz öbeğinin mutlaka URL linki içerisinde yer alması gerekmektedir. Bu arada başlık atarken karakter sınırı bulunmakta. Mesela ben bu tür bir yazı için başlığı “Yeşil çayın bilinmeyen faydaları” şeklinde atardım ki bir kaç farklı anahtar kelime kombinasyonu için hedef kitlem olsun. İkinci bilinmesi gereken husus da anahtar kelimenin kalın karakterler kullanılarak metin içinde konumlanması. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus abartıya kaçmamak. Toplam beş yüz kelimenin olduğu bir metinde anahtar kelime sayısını on ve üzerinde tutmak, bir de bunları kalın karakterler ile insanın gözüne sokar gibi göstermek doğru değildir. Bu tür de bir davranış arama motorları tarafından spam olarak algılanacaktır.
Anahtar kelimenizi belirlerken MOZ, Keywordtool.io, Wordtracker, Semrush gibi yardımcı programları kullanabilirsiniz. Bu programların bir kısmı ücretlidir. Fakat size kelime analizinizde büyük fayda sağlar. Size sundukları istatistikleri bilgilerle doğru bir seçim yapmanızı sağlayabilirler. Ücretsiz olarak Ubbersuggest isimli anahtar kelime arama aracını da kullanabilirsiniz.
Anahtar kelime sıklığı : Anahtar kelime sayısının içeriği oluşturan toplam kelime sayısına oranı anahtar kelime sıklığı olarak tanımlanır. Bu değer %0.5′in altında olmamalı, %2.5′in üstüne de çıkmamalıdır. Bu nedenle metinde sık kullandığınız bir sözcüğün yerine o sözcüğün eş anlamlısını kullanmak size rakipleriniz karşısında avantaj sağlayacaktır. Eğer Wordpress kullanarak hazırladığınız bir blogunuz varsa ve Yoast SEO kullanıyorsanız, ilgili eklenti size fazla sözcük kullanımı konusunda uyarı verecektir. İçeriğinizin sürekliliği ve doğal akışını koruması sizi takip eden kitleniz açısından önemlidir.
İçerik başlığı : Başlık mutlaka ilgi çekici olmalı ve anahtar kelimenizi içermelidir. Karakter sınırlaması olduğu için 60 ya da 70 karakter arasında değişen bir başlık koymak gerekmektedir. Başlıktaki kelime sayısı da mümkünse altı ya da yediyi geçmemelidir. Kelimeler arasında mutlaka boşluk bırakılmalıdır.
İçerik uzunluğu : İçerik ile ilgili bir diğer önemli hususta metnin uzunluğudur. İçerikleriniz 300 kelimeden az olmamalıdır. Kelime sayısı 300 ile 500 arasında değişen içerikler Google’ın ilk sayfası için potansiyel adaylardır. Fakat ön sıralar için en muhtemel adaylar çok daha uzun olan yazılardır. İlk sırayı hedefleyen çalışmaların 1200 kelimenin altnda kalmamaya özen göstermesi önemlidir.
Zengin medya öğeleri : İçeriğiniz telif hakkı sorunu olmayan ve mümkünse sizin elinizden çıkan fotoğraf, resim gibi görsellerle zenginleştirilmelidir. Fotoğraflar mutlaka anahtar kelime içeren alt etiketi kullanılarak yerleştirilmelidir. Unutmayın bazen Google Görseller arama motoru da sitenize önemli ölçüde trafik sağlayabilmektedir. Kullanılan görsel ya da videonun çözünürlüğü ve kalitesi yüksek olmalıdır.
Paragraf uzunluğu : İyi bir içerik anlam bütünlüğünden kopmayan, belirli bir hiyerarşiye uygun olarak hazırlanan paragraflardan oluşur. Çok sayıda kelimeden oluşan paragraflar Google arama motoru tarafından rağbet görmez. Paragrafların 40-50 kelime aralığında olması gerekmektedir. 150 ve üstü kelime sayısına sahip paragraflar kullanmaktan kaçının. Bu arada satırda bulunan kelime sayısı da bizler için önemlidir. Satırda 10 ve üstünde kelime kullanımı önerilmemektedir.
SEO başlığı : Bu kısımda mutlaka anahtar kelimeyi içermelidir. İçeriğin başlığı ile aynı olma zorunluluğu yoktur. SEO başlığınız kısa, net ve anlaşılabilir bilgiler içermelidir.
H Etiketleri : H etiketleri içeriğinizin sistematiği yani hiyerarşik yapısı açısından önemlidir. H1, H2, H3 bu bağlamda en sık kullanılan etiketlerdir. Etiketleri kullanırken alt başlık boyutları küçülecek şekilde yukarıda verdiğimiz sıra ile etiketleme yapınız.
Meta açıklaması : İçeriğinizin Meta açıklaması kısmı da en az içeriğin kendisi kadar önemlidir. Çünkü arama motorları ilk olarak meta tags diye adlandırdığımız bu kısımları hedef alırlar. Meta açıklaması 120-150 karakter aralığında olmalı ve mutlaka anahtar kelime içermelidir. Anahtar kelimeyi Meta başlığının girişinde kullanmak size bir avantaj sağlar.
İç link ve dış link : İçeriğinizde mutlaka web sitenizdeki diğer kısımlara iç link ile bağlantı sağlamalısınız. Bu arada harici sitelere de link vermek önemlidir. Link verirken güvenilir kaynakları tercih edin. Üniversiteler, kamu kurumları, Uluslar arası kuruluşlar doğru ve güvenilir bilgi kaynakları olarak öne çıkmaktadır. Ben link verirken çoğunlukla edu uzantılı öğretim kuruluşlarını tercih etmekteyim.
Ayrıca kendi sitenize de dış kaynaklardan link almaya çalışın ama bunu doğal yollardan yapın. Sosyal imleme siteleri, forumlar, sosyal ağlar bu konuda birebirdir. Backlink satın almaktan kaçının. Kısa vadede olmasa da uzun vadede siteniz için sorun olacaktır. Backlink almak uğruna sosyal ağlarda spam yapmak da süreç içerisinde hoş karşılanmayabilir. Spam yapmak, sitenizle sorunlar yaşayan ve sizi şikayet etme potansiyeli olan yeni bir kitle doğuracaktır.