Kenan Hulusi Koray kimdir ?
Kenan Hulusi Koray, Türk hikayeciliğinin önemli isimlerinden olup kısa ve uzun öyküleri ile adını duyurmuş bir edebiyatçımızdır.
27 Mayıs 1906 tarihinde İstanbul’un Fatih ilçesinde dünyaya gelmiştir. Çocukluk ve gençlik yılları bu şehirde geçen yazar ilk ve ortaöğrenimini 1914-22 yılları arasında Çarşamba İbtidaisi ile Mercan Rüştiyesi’nde tamamlamıştır. 1925 yılında İstanbul Erkek Lisesi’ni, sonrasında ise İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni bitirmiştir. 1928 yılında Türk Tarih Encümeni Kütüphanesi’nde göreve başlayan yazar 1933’te üniversiteden arkadaşı Emine Besime Hanım’la evlenmiştir. Yazın hayatına Vakit gazetesinde gazetecilik yaparak başlamıştır. Bu gazetede yazı işleri müdürlüğü yapmıştır. 36 yaşında askere gitmiş, Adapazarı’nda yedek subay olarak görev yaparken yakalandığı tifüs salgını sırasında vefat etmiştir.
İlk hikayeleri 1928 yılında daha çok Servet-i Fünuncuların yazılarını yayımlayan Uyanış isimli dergide yayımlanmıştır. Bir Tutam Saç, Hatıraların Hikayesi, Beyaz Güller, Çıplak Model, Güzel ve Esrarengiz, Bir Kölenin İntikamı bu dergide yayımlanan ilk öyküleridir. Aynı yıl Yedi Meşaleciler olarak bilinen topluluğa katılan yazar, bu gurubun düzyazı ile eserler kaleme alan tek üyesidir. Hikayeleri daha sonraları Milliyet, İkdam, Yedigün, Hayat, Mektep, Resimli Uyanış, Tan, Yıldız, Yeni Mecmua, Yedi Meşale, Muhit, Varlık gibi dergi, gazete ve mecmualarda yayımlanmıştır.
Kenan Hulusi Koray’ın hikaye türünde kaleme aldığı eser
- Bir Yudum Su (1929)
- Bahar Hikayeleri (1939)
- Son Öpüş (1939)
- Hikayeler (1973)
- Beşer Dakikalık Hikayeler (2004)
Kenan Hulusi Koray’ın roman türünde kaleme aldığı eser
- Bir Otelde Yedi Kişi (1940)
- Osmanoflar (1938)
Kenan Hulusi Koray denildiği zaman akla gelen en önemli eser Osmanoflar isimli romandır. Bu romanın AYT sınavında edebiyat sorusu olarak sorulma ihtimali yüksektir.