Hemipleji nedir ?
Felç, inme gibi isimlerle de bildiğimiz hemipleji çeşitli sebeplere bağlı olarak (yüksek tansiyon, diyabet..vs) vücudun sağ ya da sol yanındaki ya da her iki tarafındaki kol, bacak, yüz gibi kısımların fonksiyonlarını yerine getirememesine, güçsüz düşmesine tıp dilinde verilen addır. İskemi ile benzer özellikler gösterir. İskemi rahatsızlığında etkilenen kısım ise beynin bizzat kendisidir. İskemi, beyne giden kan akımının bozulmasına bağlı olarak beynin ilgili bölgesinin oksijensiz kalması ve bunun sonunda beyinde yer alan dokuların zarar görmesine denilmektedir.
İskemi de eğer beynin sol tarafı zarar görürse vücudun sağ tarafı, beynin sağ tarafı zarar görürse vücudun sol tarafı zarar görmektedir.
Hemiplejiye müdahale edebilmek için beyindeki tıkalı kısımlara ya da daralmış damarlara bağlı olarak yaşanan inme belirtilerini belirlemek gerekmektedir.
Hemipleji belirtileri nelerdir ?
Hemiplejinin en bilinen belirtileri olarak konuşma bozukluğu, görme bozukluğu, kol ve/veya bacakta güç kaybı, yarı bedende uyuşma gibi yakınmalar karşımıza çıkmaktadır. Tedavide öncelikli amaç bu belirtilen görüldükten sonraki ilk 24 saat içinde ortadan kaldırılmasıdır. Belirtilen ortadan kalksa hemipleji durumu çözüme kavuşturulmuş olmaz. Baş dönmesi ve dengesizlik, yürümede ve oturmada zorlanma, konuşamama ya da peltek konuşma, bulanık görme, vücudun bir yarısında görülen uyuşma ve güçsüzlük göze çarpan diğer belirtilerdir.
Damarlardaki tıkanma beyin damarlarındaki damar sertliğine bağlı olarak gelişebileceği gibi kalpten veya büyük damarlardan kaynaklanan bir pıhtı nedeni ile de olabilmektedir. Hemipleji sadece damar kaynaklı olmayabilir. Beyin dokusundaki bakteri kaynaklı enfeksiyonlar da inmeye sebep olabilmektedir.
Kafa bölgesine alınan darbe ya da kafa travması da hemiplejiyi tetikleyen faktörler arasında yer almaktadır.
Hemiplejiye sebep olabilecek bir diğer önemli faktör de beyin tümörleridir. Böyle bir durumda hemiplejinin şiddeti beyindeki tümörün büyüklüğüne bağlı olarak değişecektir.
Hemipleji nasıl tedavi edilir ?
Hemipleji tedavisinde yapılan ilk işlem t-PA (damar açıcı ilaç) kullanımıdır. Belirtiler görüldükten sonraki ilk 4 saat içinde beyin damarlarını rahatlatmak adına bu ilaç zerk edilir. 6 ile 24 saat arasındaki süreçte de trombektomi ile damar içindeki pıhtının temizlenmesi gerekmektedir.
Cerrahi tedavi sonrasında ise fiziksel tedavi süreci başlar. Elektroterapi tedavisi, kısıtlama tedavisi en çok tercih edilen fiziksel tedavi yöntemleridir.