Ergenekon Destanı hangi millete aittir ?
Büyük Türk destanının önemli bir parçası olarak kabul edilen Ergenekon Destanı Orta Asya’da kurulan ilk Türk devletleri arasında yer alan Göktürklere aittir. Ergenekon Destanı’nın, Türk destanları içerisinde ayrı ve seçkin bir yeri vardır. En büyük Türk destanlarından biri olarak kabul edilmektedir. Yine Göktürklere ait olan Bozkurt Destanı’nın bir devamı niteliğindedir.
Ergenekon Destanı Türkler açısından neden önemlidir ?
Ergenekon Destanı, Türkler’in yüzyıllarca çift sürerek, av avlayarak, maden işleyerek yaşayıp çoğaldıkları, etrafı aşılmaz dağlarla çevrili kutsal toprakların öyküsüdür. Ergenekon Destanı’nın önemli bir çizgisi, Türkler’in demircilik geleneğidir.
Destanda 400 yıllık bir esaretin ardında etraflarında bulunan dağı eriterek esaretten kurtulan Türk halkının Ergenekon Ovası’na yerleşmeleri, bu topraklarda üreyerek büyük ve güçlü bir devlet halini almaları anlatılır. Bozkurt Destanı’nda karşımıza çıkan bozkurt bu destanda da ön plandadır. Türklere klavuzluk ve yol göstericilik yapmaktadır.
Türk Edebiyatı’nın sözlü edebi ürünleri arasında yer alan destan Moğol tarihçi Reşideddin tarafından yazılı hale getirilmiştir. Hive Hanı Ebul Gazi Bahadır Han da Secere-i Türki isimli eserinde bu destana yer vermiştir.
Ergenekon Destanı 20. yüzyıl Türk Edebiyatı’nın güzide isimlerinden Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nu da derinden etkilemiştir. Milli Mücadele yıllarının Anadolu’sunu bir nevi Ergenekon’a benzeterek aynı isimde bir eserde kaleme almıştır.
Göktürklere ait destanlar başlığı altında incelenebilecek iki büyük destandan biridir. Türklerin bir kurdun önderliğinde koca bir dağı delmeleri ve özgürlüklerine kavuşmaları anlatılır.
Bu arada Ergenekon Destanı’na konu olan bölgenin gerçekte nerede olduğu hakkında çeşitli savlar öne sürülmekle birlikte, bu konuda kesin bir bulgu yoktur.
Ergenekon Destanı olarak bilinen destan iki ana bölümden oluşmaktadır:
- Bir bozkurdun yardımı ve himayesiyle soyun devamlılığının sağlanması
- Halkın geçit vermez dağlarla çevrili bir vadiye yerleşmesi ve daha sonra buradan çıkması