Bozkurt Destanı hangi millete aittir ?
Büyük Türk Destanı’nın bir parçası olarak kabul edilen Bozkurt Destanı, Orta Asya’da kurulan ilk Türk devletlerinden Göktürklere aittir.
Düşmanlarının ani bir baskınına uğrayan Göktürk halkının hemen hemen hepsi kılıçtan geçirilir. Sadece tek bir çocuk bu savaştan canlı olarak çıkar. Düşmanları o çocuğundan elini ve ayağını keserler. İşte bu çocukla boz bir kurdun çocuklarından Göktürkler tekrar çoğalmaya başlar. Destan Türklerin var olma çabalarını anlatır.
Destana ilişkin bilgiler daha çok Çin kayıtlarında karşımıza çıkar. Bozkurt Destanı’nın iki farklı söyleniş biçimi mevcuttur. Bozkurt Destanı, Çin’de hüküm sürmüş Chou hanedanının resmi tarihinin 50. bölümünde ve yine Çin hanedanlarından olan Sui resmi tarihinde kayıtlıdır.
Bozkurt Destanı Türk tarihi açısından neden önemlidir ?
Bozkurt Destanı Göktürklere ait destanlar başlığı altında incelenen edebi bir üründür. Ergenekon Destanı ile ilintilidir. Türk tarihinin ilk edebi ürünleri arasında yer almasından dolayı hem tarihi, hem kültürel hem de edebi kimliğimiz açısından önemlidir.
Göktürklere ait destanlar başlığı altında incelenebilecek iki büyük destandan biridir. Türklerin özgürlük arayışını konu almaktadır. Bu bağlamda geçmişten bu yana Türklerin hürriyet fikrine verdiği önem hakkında bilgi sunan kaynaklar arasındadır.
Boz kurt, Türk, Moğol ve Altay mitolojisinde kutsal bir hayvan ve ulusal bir sembol olarak görülmektedir. Boskord, pusgurt bozkaskır ve çalkurd olarak da ifade edilmektedir.
Destanda 552-744 yılları arasında Orta Asya’da hükümdarlık sürdürmüş Göktürk Devleti’nin bir düşman baskınıyla parçalandıktan sonra, baskında sağ kalan tek gençle bir dişi bozkurttan yeniden türediklerini anlatılmaktadır.