“Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” sözü kime aittir ?
İki kişi arkadaş olunca huyları da doğal olarak birbirine çekmeye başlar. Arkadaşlık bağı ile insan davranışları arasında bir bağ olduğu düşünülebilir. Örneğin örneğin entelektüelitesi yüksek kültürlü birisinin bir kahve ortamında bulunması, orada sıkı arkadaşlıklar kurması beklenemez.
Anadolu topraklarında yetişen önemli alimlerden olan ve adı Konya ilimizle özdeşleşen Mevlana Celaleddin Rumi bu durumu şu anlamlı sözleri ile ifade etmiştir: “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim.”
Kendisi XIII. yüzyılda Anadolu topraklarında önemli ilmi çalışmalarda bulunmuş, Mesnevi ve Divan-ı Kebir isimli iki büyük eseri kaleme almıştır. Kendisi bir düşünce adamı olan Mevlana Konya ve çevresi başta olmak üzere Anadolu’nun birçok yerine İslam, birlik ve beraberlik düşüncelerini yaymaya çalışmıştır.

İsmi Konya şehrimizle özdeşleşmiş düşünürler arasında yer alan Mevlana Celaleddin Rumi birçok anlamlı sözün altına da imzasını atmıştır. “Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” sözü de bu sözlerden bir tanesidir.
Kişinin karakterinin oluşumunda yakınındaki insanların da payının olduğunu dile getiren özlü sözlerdendir.
“Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim” sözü ile anlatılmak istenen kişinin çevresindeki insanlardan, dostlarından, arkadaşlarından izler taşıdığıdır. Yani kişinin davranışlarında çevrenin etkisi büyüktür. Benzer anlamdaki bir diğer atasözü de “kör ile yatan şaşı kalkar” şeklindedir.